fbpx

Jordbærplantning

 

Du kan sikre næste års jordbærhøst lige nu

Vejbodernes udbud af jordbær begynder at være begrænset. De sent modnede sorter af jordbær synger på sidste vers. Det samme gælder for havens jordbærplanter, som ikke længere danner blomster og dermed frugt. Høsten i vores haves jordbærbed har været meget lille i år.

Det skyldes to ting:

  • juni måneds mangel på nedbør resulterede i meget små og lidt underudviklede bær
  • en del af jordbærplanterne er mere end tre år gamle

Hvis næste års jordbærhøst skal opgraderes, så kræver det nye friske planter. Her fra august og frem til oktober er det et godt tidspunkt at plante nye jordbærplanter.

 

Egne eller tilkøbte nye planter

Jeg vil til enhver tid vælge at købe nye jordbærplanter til mine bede. Dels er det nemt og bekvemt og så ved jeg, at planterne er sunde og er af en god og kraftig kvalitet.

Vælger du at tage nogle udløbere fra dine planter, så ved mange, der har gjort det i flere år, at det er en metode, som ofte fungerer fint. Har du fået lidt jordbærøjeplet, så går det sjældent ud over høsten selvom bladene har fået pletter. Har du derimod fået rødmarv i planterne, så er rødderne angrebet og det smitter i hele bedet.

Disse sygdomme er nye planter fra dit havecenter fri for.

Hvordan gør man

Det er vigtigt, at du laver sædskifte, når du planter nye jordbærplanter. Det betyder, at du flytter dit jordbærbed i jord, hvor der ikke tidligere har været jordbær i.

I denne artikel på www.haveglæder.dk kan du få tips til at plante nye jordbær i din have.

 

Jeg har også lavet denne video (6,12 min), hvor jeg viser, hvordan jeg fjerner de ældste jordbærplanter og så planter nye rækker i frisk jord.