fbpx

Forny dit jordbærbed nu

jordbær plantning

Forbered næste sommers høst af skønne jordbær nu

 

Plantevejr

Vi er begunstiget af en vejrmæssig stabil periode med dejlig varme, svag vind og solskin. Morgenen er kølig og meget fugtig, men op ad dagen tørrer duggen og havearbejdet føles som en leg. Jorden er fugtig (i de fleste haver) og når der skal planter i jorden, så er der gode chancer for at de vil gro godt til. 

Hvorfor skal jordbærbedet fornyes?

Jordbær er en forholdsvis kortlivet plante, der efter 3 – 4 år ikke længere giver så mange bær. Har du eks. 3 rækker jordbær, så nedlæg den ældste og plante en ny række – på den måde vil du altid have friske jordbærplanter og muligheden for at plukke store, flotte og velsmagende jordbær i juni – juli måned.

Brug et par timer i dit jordbærbed lige nu

Et par timer i jordbærbedet i denne tid er rigtig godt givet ud. 

  1. Grav den/de ældste jordbærplanter op
  2. Gå resten af rækkerne igennem og klip alle udløbere af – så står rækkerne fint tilbage
  3. Mål ud og sæt en snor, så der er 80 – 100 cm til nærmeste række (plant altid i jord, der ikke har været jordbær i tidligere)
  4. Plant nye jordbærplanter 3 – 4 pr. meter
  5. Vand godt til
  6. Afslut dit job i jordbærbedet med at gøde planterne. Køb en organisk gødning eller fordel et lag kompost

Kan man ikke bruge sine egne jordbærplanter?

Vi får tit stillet spørgsmålet om, hvorfor man ikke bare selv kan lave nye planter af de udløbere, som jordbærplanterne danner. Det kan man jo godt, MEN vil du sikre dig sunde og vitale planter, så bør du anskaffe dig et par bakker jordbær fra dit havecenter. Disse planter kommer fra kontrollerede opformeringsplanteskoler og er de samme, som de professionelle jordbæravlere anvender. De er testet i laboratorier, så sygdomme og skadedyr ikke spredes. Eksempler på irriterende sygdomme i jordbær:
 
  • Rødmarv er en svampesygdom, der angriber rødderne og den er meget smitsom.
  • Dværgmider giver krøllede blade og meget små og misdannede bær.

Hvor kommer jordbærret egentligt fra?

Handelsrejsende bragte tilbage i 1600 – 1700 tallet mange forskellige planter med til Europa fra hele verden. Fra den østlige del af Amerika blev to forskellige arter af jordbær bragt til Europa, hvor der skete en helt naturlig krydsning mellem dem. Det resulterede i de planter vi i dag kender som jordbær, Fragaria x ananassa. Gennem årene er der videreudviklet på krydsningen, og det er der kommet en lang række spændende sorter ud af.