fbpx

Tomater og agurker

Drømmen om at høste egne tomater og agurker starter nu

Planter ud og planter ind!

Det kan godt være lidt af et cirkus, når man gerne vil i gang med at plante de sarte tomater, agurker, peberfrugter og chili ud i drivhuset her i slutningen af april måned. Det hele så lovende ud, da midten af aprils vejr gav op mod 20 grader. Planterne skulle købes og plantes ud, så høsten til sommer er sikret. Men det er risikabelt at plante tomater ud allerede nu – og du har sikkert fået at vide hos gartneren i dit lokale havecenter, at det er alt for tidligt med den slags.

Alligevel bliver planterne solgt og langet over disken, for vi vil gerne købe dem, og har gartneren dem ikke, så finder vi bare et andet sted at købe dem. Det laver ikke om på det faktum, at det stadig er for tidligt. Nætterne er alt for kolde – også selvom du sætter planterne ind i et lunt, men uopvarmet drivhus. Når der tidligt om morgenen er rim på græsset og regnvandet i pytter fryser til is, så er temperaturen meget lav i drivhuset. Det er især agurkeplanterne, der er de mest sarte. De tåler absolut ingen kuldegrader. Deres sprøde stængler bryder helt sammen og planten dør.

Derfor er det nødvendigt at tage planterne ind i husets varme, når nattemperaturen kommer under 5 – 7 grader.

Kan man ikke dække dem med plastik?

Sådan spurgte en nær haveven mig en dag. Jo, det kan man jo godt. Under plast vil kulden trænge ind med forsinkelse, men på et tidspunkt vil det blive koldt under plastikken. Desuden vil luftfugtigheden stige under plastikken, og det er ikke så smart. For de sprøde og lidt sarte planter kan nemt blive angrebet af svamp, som netop trives mest optimalt ved høj luftfugtighed.

tomat plantning

De bedste råd

Hvis du allerede har købt både tomat-, agurke-, peber- og chiliplanter, så undlad at plante dem permanent ud i dit drivhus allerede nu. Skal de plantes i en større krukke, så kan du gøre det, men hele krukken skal ind de nætter, hvor temperaturen er under 5 grader. Har du endnu ikke plantet dem ud, så pas godt på dem indtil de kolde nætter er overstået. Sæt dem ud hver dag, så de får godt med sollys, men bær dem ind hver aften, så de ikke står for koldt. Husk at vande dem – ikke for lidt og ikke for meget:-)