fbpx

Julens traditioner

 

Adventskrans
Sidste års krans med traditionsrig nobilisgran, kogler og blomsterstande fra klatrehortensia

På søndag tændes det første lys i adventskransen

Nedtællingen er i gang – der er under en måned til det er d. 24. december. Hyggen sniger sig ind og snart dufter køkkenet af julens krydderier, småkager og rødkål. Det dufter også af gran fra dekorationer og gran i adventskransen. Sådan er det med traditioner – det skal helst være, som det plejer. Og det er godt i en tid, hvor alt andet nærmes forandres hver dag. På de sociale medier er de fleste i gang med at dekorere kransen med de fire lys. Der er rigtig mange flotte kreative løsninger, og det kunne tyde på, at de hvide lys skal være farvede og at mængden af gran reduceres kraftigt. Ind kommer tørrede blomster, grønne blade fra eucalyptus og mange spændende tørrede frø- og blomsterstande.

Hvorfor er det egentligt, at vi fejrer advent?

Adventus Domini betyder Herrens komme og det er netop denne ventetid frem mod Jesu fødsel, som symboliseres med de fire adventssøndage. Kirken starter desuden deres nye kirkeår, og én af samlerne vil være “Vær velkommen Herrens år”.

Advent var også fastetid, for sindet skulle renses, så man var beredt på Jesu komme. Derfor ser man ofte den lilla farve på båndene – det symboliserer faste og bod. Lilla bånd kan måske gå an, men det med fasten i fristelsernes højsæson kender jeg ingen, der holder sig til.

Du kan læse mere i det blogindlæg, som allerede ligger på www.haveglæder.dk

Hvordan skal kransen så se ud?

Personligt synes jeg duften af gran er skøn. Jeg binder selv kransen, og selve processen med at klippe granstykker til og binde dem omkring kransen er en god tradition. Der sniger sig nok lidt kogler, tørrede blomsterstande eller lidt andre stedsegrønne blade ind, men hovedparten af kransen skal være gran. Lysene skal igen i år være hvide. De nyere smarte farvede lys må stå i andre af julens traditionelle dekorationer.