fbpx

Er du planteparat?

Forårets blomster

Magnolie – blodblomme – japanske kirsebær

Hvornår er det bedst at plante nyt?

Det spørgsmål får gartneren tit, og svaret er egentligt ganske simpelt – når du har lyst!

Når det så er sagt, så er der tidspunkter på året, hvor det er lettere at få nye planter til at gro end andre. Forestil dig en skøn sommerdag, hvor temperaturen når 25 grader og en let brise sikrer, at det ikke er alt for varmt. En sådan dag kan du godt plante nye planter i din have, men det vil kræve, at du dagligt sørger for, at planten ikke tørrer ud på sit nye voksested. 

Sådan er det ikke lige nu…

Planter du nye planter her i det tidlige forår, hvor jorden er fugtig og lidt kold, så varer det længe før dine nye planter har brug for at blive passet. Planterne er nemlig ligeså meget i dvale med deres livsfunktioner, som resten af din have er. Du kan derfor med fordel plante nye buske, frugttræer, prydtræer, stauder, frugtbuske, roser og stedsegrønne planter nu.

Her i foråret er det især planter med blomster, som vi er mange, som gerne vil nyde. Har du dem ikke selv i din have, så er det et oplagt tidspunkt at få dem plantet på. 

Magnolie

Når du køber en magnolie til din have, er den faktisk allerede flere år gammel. Er det én af arterne, så er de enten formeret fra frø eller som stiklinger, mens alle sorterne er podet. Magnolie vokser ikke så stærkt, så det vil ikke være ualmindeligt at en plante på 1,5 – 2 m er fem år gammel. De podede sorter vil hurtigt blomstre, mens de frøformerede først for alvor blomstrer, når de har fået lidt størrelse.

Blodblomme

Blodblomme hedder Prunus ceracifera ’Nigra’ og bliver en op til 5 m stor busk med oprette grene. Blodblomme springer også meget tidligt ud, og trods flere nætters frostvejr, så synes den ikke at tage skade.
Dværgblodblomme, Prunus cistena vokser noget langsommere og fås også som podning på stammer i forskellige højder.

Japanske kirsebær

Når de rosa blomster pryder i gader og stræder, så er det for alvor blevet forår. Sorten ’Accolade’ er meget tidligt på færde, og følges hurtigt af den overhængende ’Shidare Shakura’ og den vaseformede ’Kanzan’. Nyere sorter med bronzefarvede blade som ’Royal Burgundy’ er også et spændende plantevalg.