fbpx

Foråret pibler frem

Vintergækker og erantis

Den milde vinter giver vintergækker og erantis gode betingelser

 

En mild vinter

 

Der er ingen udsigt til sne og kulde. De danske meteorologer spår blandet vinterligt vejr uden perioder med kraftig frost og store mængder sne. Til gengæld regner det. Og blæser. Mon ikke vi alle gerne ville bytte de stormende regnfulde dage ud med et par frostklare døgn med knirkende sne under skoene?

Når sandsynligheden så ikke er for “rigtig” vinter, kan vi glæde os over de mange forårsbebudende løgblomster, der ufortrødent vejer for den kraftige vind og bare står strunke, når dagsregnen siler ned over kronbladene. Imponerende er det at se, at de nærmest trives i denne vejrtype og hurra for det.

De gule erantis og hvide vintergækker får nu selskab af de smukke dorotealiljer og krokus i glade farver. Jeg har ikke selv en plæne med et vævet krokustæppe, men jeg kender nogle steder, hvor de står – dem skal jeg forbi og beskue. Måske har du lagt krokus i din have? Det er jo sådan, at forårsløg skal lægges om efteråret. De skal have tid til at etablere sig, gro rødderne ud i jorden og være klar, når foråret springer ud. 

 

Krokus i glas
Jeg blev nu alligevel fristet af små potter hos havecentret i sidste weekend. Potter, som kan plantes i krukker eller sættes ind i varmen. For nogle år siden fandt jeg mini-hyacintglas, som jeg nu fylder med krokusløg fra en potte. Jeg ryster forsigtigt jorden af, splitter de tre løg i potten ad og skyller så de sidste rester jord af. Nu kan rødderne suge vand og efter blot fire dage er blomsterne fuldt udsprungne.

En buket med påskeliljer

I går fik jeg et relevant spørgsmål fra en ven. “Hvorfor står påskeliljerne ikke i vand, når de sælges?”. Du har nok også lagt mærke til, at bundter med påskeliljer i knop ligger flade i kasser, når du køber dem. Først når du klipper eller skærer bunden af og sætter dem i vand, springer de ud. Blomsterne er skåret i de hollandske marker, pakket og bliver så opbevaret køligt frem til salgstidspunktet. Påskeliljerne ligger i en form for dvale og “vågner” først, når du sætter dem i vand og varme.I haverne titter de første gule påskeliljer frem allerede. Blomsterstænglerne er stadig lidt korte, men der går nok ikke mange dage, før de første buketter fra haven kan komme i vasen.