fbpx

Når du ikke kan vente…

Frøspirer af ærteblomster

Nu kan de første frø snart komme i jorden

De første frø kan nu forspires

Nogle af de første frø, som du kan komme i jorden er ærteblomster – Lathyrus. De dejligt duftende ærteblomster er uundværlige i haven. Fra slutningen af juni og helt hen til frosten bliver for hård, danner de nye blomster på de lange ranglede skud. Du skal derfor altid plante ærteblomster op ad et stativ, som bladene kan slynge sig omkring.

Ærteblomster er lidt lang tid om at spire. De hører ikke til frøene, som skal koldspire, så du skal gøre plads til såkasserne inde i husets opvarmede rum. Har du mulighed for at stille dem i en vindueskarm, hvor temperaturen er omkring 18 grader, så vil de vokse frem med kompakte spire i løbet af 3 – 4 uger.

Sæt frøene i blød først

Ærteblomstens frø er helt runde og hårde som sten. De har derfor godt af at blive blødt op, inden du sår dem. Læg dem i blød 1 – 2 dage inden du sår, så spirer de mere ensartede og hurtigere.

Såbakker og pladsmangel

Der findes mange gode løsninger til at forspire frø i. Såbakker med små plugs eller huller, hvor du kan fylde såjord i er velegnede til at så enkeltfrø i. De fylder ikke så meget, men kan omvendt ikke fortsat vokse i de små jordklumper – de skal prikles op indtil de kan komme ud på deres endelige voksested i haven, og så fylder de mere.

Har du ikke uanede mængder af plads, så skal du overveje at vente med at forkultivere til april. De planter, som allerede sås i februar har brug for plads til at vokse, men vil til gengæld hurtigere give et færdigt resultat i haven.

HUSK at du altid skal forspire i jord, der er egnet til formålet. Så- og priklejords gødningsindhold er meget lavt, og det er MEGET vigtigt, at gødningssalte ikke ødelægger det spæde frøs mulighed for at spire.

 

I denne video viser jeg, hvor nemt det er at forkultivere ærteblomster