fbpx

Derfor er det godt at klippe bladene af…

Påskeklokker

 

 

Påskeklokker og visnesyge

Både juleroser og påskeklokker kan risikere at blive angrebet af en speciel svampesygdom. Sygdommen ses som runde eller aflange mørke bladpletter, som med tiden resulterer i helt gule blade, der visner. Det er især her i det tidlige forår, at svampen stortrives. Lige nu er vejret tilpas fugtigt og gunstigt for svampesporerne, der nemt spreder sig. Erfaringen viser, at det især er hos juleroserne, at svampesygdommen ses – sjældnere hos påskeklokker.

Det kan du gøre

Når du fjerner problemet, så mindsker du smitten. Er du i tvivl om, hvorvidt du har smittede blade, så vælg at klippe de gamle og lidt slidte blade af alligevel. Resultatet er faktisk ret smukt, for nu fremstræder de smukke blomster endnu flottere, planten tørrer bedre ud og generelt mindskes risikoen for at svampe smitter planten.

Har du sunde planter?

Er du sikker på, at du har sunde planter, så undlad at klippe de gamle blade af. Vent gerne med at fjerne bladene til de nye grønne blade kommer op – så giver det mere mening at beskære planten. Planten har nemlig ikke brug for, at du fjerner dele, som bidrager til fotosyntesen, og når du ikke klipper, så skåner du tilmed planten for at få mange små åbne sår i det fugtige vejr.

Skal toppen på komposten?

I min haves kompost sorterer vi ikke svampeinficerede blade fra. De kommer med i den organiske omsætning – sammen med smågrene, grøntsagsaffald, blade, staudetoppe og ukrudtsspanden. Når de biologiske omsætningsprocesser går i gang, så vil der opstå en ny balance mellem bakterier og svampe. Komposten bliver som regel spredt på køkkenhavens sorte jord, så jeg har ingen problemer med at “gensmitte” påskeklokkerne. Hvis du selv komposterer dine afklippede blade fra påskeklokkerne med det formål at sprede komposten i bedet med påskeklokker, så vil jeg nok anbefale dig, at du, for en sikkerheds skyld, bortskaffer bladene som brændbart affald.

 

Her i videoen kan du se resultatet, når jeg klipper de gamle blade af påskeklokkerne