fbpx

Lug – lug og lug

 

Ukrudt er uønsket plantevækst
Nogle ukrudtsplanter er spiselige – her er det brændenælde, skvalderkål, vejbred og mælkebøtter

 

 

Sådan luger vi her i haven

 

Ukrudt er uønsket plantevækst, og det vi tidligere syntes var ukrudt behøver vi ikke altid fjerne

 

 

Da jeg den anden dag blev spurgt om, hvad jeg brugte mest tid på i haven her i foråret, så var svaret “jeg luger”. Det jeg luger er uønsket plantevækst. I mit staudebed er det lidt smågræs, skvalderkål og noget som ligner hønsetarm. Jeg luger (graver op) også nogle geranium småplanter, som har sået sig i bedet.

Et andet sted i haven har akelejer frøsået sig i stor stil. De store planter, som er lige ved at springe ud, lader jeg stå, men de fleste små nye planter luger jeg væk, så de ikke overtager hele bedet.

I bedet med prydbuske sår lægebaldrian sig. Den er stor og flot med smukke hvide blomster, og når der bliver for mange, så luger jeg også nogle af dem væk. Et andet sted i haven pibler det op med kæmpeverbena. Dem ELSKER jeg, og jeg har før blot ladet dem gro igennem, men det gjorde jeg kun én gang – det blev en hel skov, og de blomstrede ikke nær så flot, som hvis der kun er nogle enkelte store planter.

 

Ukrudt i plænen

 

Som i mange andre haver, så hører græsplænen under min mands domæne. Han er ikke vild med at græsplænen ikke kun er græs, men de senere år får både brunelle, forglemmigej, bellis og andre småblomster lov til at gro. Mælkebøtterne bliver stadig stukket.

De mange småblomster skaber masser af insektliv, og noget af plænen slår vi slet ikke hele foråret. Her er der nemlig forårsblomsterløg, og de skal jo lige visne ned.

 

Køkkenhaven

Her er vi lidt mere opmærksomme på, at de uønskede planter ikke tager over. Grøntsager, der er sået eller plantet ud i lige rækker gør det muligt at renholde med en hakke, lille kultivator eller ved at luge.

Noget af køkkenhaven er fyldt med sommerblomster, så vi kan skære masser af blomster til vasen. I denne del af køkkenhaven får frøene fra sidste års blomster lov til at spire. Det ser både kaotisk og sjusket ud her i foråret, men når det bliver sommer, så bliver det en flot kavalkade af blomster.

 

 

Godt for mange ting

At luge haven igennem er altid en god idé. Måske allermest her i foråret. Har du styr på ukrudtet i begyndelsen af havesæsonen, så bliver det så meget lettere at passe haven resten af året. En anden meget stor fordel ved at luge haven igennem er, at du får set nærmere på dine planter og set, hvor langt de er vokset frem. Når du luger i din have, så kan du slippe alle tanker om at nå en masse.

Lugning er næsten lige så livgivende som at meditere – du lader op og du kan jo invitere dine unge mennesker, børn, ægtefælle, veninde eller nabo til lugning – det er ganske hyggeligt.
Efter den store mængde regn har ukrudtet fået gode betingelser – og med de højere temperaturer og fuld sol, så gror altting meget bedre. Jorden er rigtig god at plante i lige nu, så er du træt af jord, som skal hakkes og luges, så overvej at plante området til.
Du kan få hjælp til at vælge planter i dit lokale havecenter.