fbpx

Labre larver

Spindemøl i tjørn

Snareorm – spindemøl – Yponomeuta

 

De labre larver kaldes også snareorm og bærer det latinske navn Yponomeuta. Det er resultatet af spindemøllets opformering, og de kan sidde i hundredevis sammen og æde af planterne.

 

Naturen er forunderlig og lige nu er der et væld af larver pakket ind i spindelvæv, og de stammer fra spindemøl – et lille møl, som dels har en art, der opformeres på æbletræer og blommespindemøllet, der også tiltrækkes af tjørn. Billedet herover er på tjørn.

Selve møllet er helt hvidt og har sorte pletter på vingerne. Det er ca. 3 cm stort. Larverne er gullige og kaldes også for snareorm. De spinder en tråd, som de flytter sig rundt med og pakker sig ind i, så fuglene ikke kan komme til dem.

 

Livscyklus

Spindemøllet lægger sine æg allerede i juli – august. Æggene klækker og bittesmå larver overvintrer i beskyttede små sække af spind. Fra maj måned gnaver larverne på plantens blade og knopper. De angrebne dele af planterne kan være totalt afgnavede, men vil i langt de fleste tilfælde vokse videre, når larverne forpupper.

Det kan du gøre

Hvis du ikke orker at se på, at dine planter bliver pelset og ædt af snareorm, så kan du klippe de angrebne grene af og åbne spindet, så fuglene kan æde larverne. Er angrebet så voldsomt, at du ikke kan beskære din plante, så kan du feje eller rive spindesækkene op. Larverne vil fire sig ned mod jorden, hvor de ligger klar til en sulten fugl.