fbpx

Hvad fejler mine planter?

 

 

Haverne er frodige, men ikke alle planter ser raske ud

 

Bekymrede rynker i panden viser sig, når bladene krøller, får pletter eller ligefrem falder af. Har du mon gjort noget forkert? Er planterne syge? Vil de dø? Gartneren i dit havecenter får mange spørgsmål i disse uger, for mange af vores kære haveplanter skranter.

 

Udfordrende vejr

Der er ingen tvivl om, at vinteren og foråret 2021 har udfordret planterne i haven. Vi er rigtig mange, der står tilbage med store krukker, hvor der sidste år var frodige planter, men hvor der i år slet ingen vækst er. Her skyldes tabet højst sandsynligt de mange døgn med minusgrader. 

Jordens temperatur har frem til midten af maj måned ligget under 10 grader i de fleste egne af landet, og når temperaturen er så lav, så er der ikke mange planter, der har aktive rødder. Græsplænegræs er en undtagelse, for det skal blot være 6 – 7 grader, før det vokser.

Dertil kommer de mange mm regn, som vi alle har fået. Jorden er våd og når jorden er vandmættet, så hindres ilt adgang, og uden ilt er det svært for rødderne at være aktive. 

 

Frodigheden snyder virkeligheden

Hvorfor ser vi det først nu? Større træer og buske lagrer energi og næring i grene og stammer. Når dagslængden øges, så vil mange af planterne formå at springe ud med den oplagrede energi. Når der ikke er mere “krudt” i stammer og grene, kalder bladene på fornyede kræfter i plantens rodsystem. Er rødderne inaktive, så opstår en ubalance mellem de mange blade/blomster og plantens energikilde. Det giver stress, og stressede planter har større risiko for at få svampesygdomme og skadedyr.

Netop plantestress er det, som vi først ser nu – også selvom det er sommer og varmen plus nedbøren burde give planterne de bedste betingelser.

 

Hvad skal jeg gøre?

Tænk på, hvordan dine planter har det. Står de i vandmættet jord, så grav en rende og dræn bedet. Stik evt. forsigtigt huller med en greb, så der kan komme ilt ned til rødderne. Kig til dine nødlidende planter og hold øje med, når de igen begynder at vokse. Så kan du nemlig forkæle dem med en portion dejlig organisk gødning, så rødderne kan komme på højkant igen.

Tag en snak med din gartner, som har stor erfaring med havens planter. 

 

Eksempler på haveplanter, der mistrives


Rosenstråleplet – fjern om muligt de blade, der falder af


Bøgebladlus – vent på at mariehøns og andre nyttedyr rydder op. Klip spidserne

 


Krøllede blade på liguster. Kuldepåvirkning eller måske lidt bladlus – lad planterne være, de vokser sig fra det og du klipper sikkert spidserne af inden længe

 


Blære på ribsbuskens blade. Skyldes bladlus – skader ikke planten