fbpx

Pas på havens planter i snevejret 

 


Sneen dækker havens planter på smukkeste vis

 

Snevejr er en sjælden vejrtype i vores ellers så nordisk placerede land, men vi er heldige at det i disse dage sner de fleste steder i Danmark

I min fynske landbohave er hele haven hvid og fin og sneen falder stille og roligt fra en noget grå himmel. De hvide overflader reflekterer lyset, så de grå toner lyser lidt mere op. Dejligt – sådan har de fleste mennesker det med sne. Vejret passer også perfekt ind til vores nedlukning, hvor vi ikke skal så meget rundt, men bruge tiden i familierne på egen matrikel. Kælke og bobslæder må frem fra gemmerne og kælkebakken frekventeres. 

Man diskuterer fortsat, om samere og iniutter har flere hundrede ord for sne, men faktum er, at den sne, som vi i disse dage er velsignet med hører til i kategorien tøsne. Det fryser meget lidt – måske slet ikke, så sneen smelter stille og roligt, og det betyder, at den er tung.

KAN SKADE HAVENS PLANTER
Når den tunge sne lægger sig på de stedsegrønne grene, smelter lidt, fryser lidt og øges med yderligere et lag sne, så bliver den tung. Tyngden på især de stedsegrønne planter er stor, så du kan med fordel gå ud og børste sneen væk, så grenene ikke brækker af.

Måske er buksbomhækken, takshækken eller andre tætte og kompakte klippede planter også i fare for at blive mast – husk også at tjekke dem.

DRIVHUSET
Et oplagt sted, hvor der kan opstå skader er på glassene i drivhuset. Det uopvarmede glashus vil på samme måde samle store mængder af sne, og selvom fladen er stor, så risikerer både konstruktion og glas at brække. Find en langskaftet kost frem og fej sneen af.