fbpx

Dæk de sarte planter

 


Gem juletræet og andet grønt til at dække sarte planter med

KOLDE VINDE
Sne er isolerende, så dækkes de sarte planter først af sne, så vil de være beskyttet, når vejret ændrer sig og frostkolde vinde blæser. Det er sjældent, at sneen ødelægger havens planter – det er de udtørrende vinde, der gør skade.

Her i haven har vi ikke så mange frostfølsomme planter, for her bliver det ofte ekstra koldt (haven ligger lavt). Dog har vi altid udfordring med hortensia, som danner blomster i sidste års knopper – de tager ofte skade af de kolde vinde. Resultatet er fine grønne buske med meget få og nogle gange slet ingen blomster.

For at bedre dette, dækker vi planterne med gran og fyrregrene. De isolerer knopperne og hindre de kolde vinde i at udtørre blomsterknopperne, så de ikke kan folde sig ud.

LÆRRED

Har du allerede skilt dig af med juletræet og har du ikke lige mulighed for at klippe lidt grene på fyrretræerne, så kan du med fordel dække planterne med lærred. Det kan være et dynebetræk eller acryl, som er en hvid kunstdug, som dit havecenter sælger.

Plastik kan også hjælpe, men plastik har desværre også en kedelig bivirkning – planterne kan ikke få luft og de risikerer at rådne under plasten. Bruger du plastik, så gælder det om at få det af planterne når der ikke længere er nogen risiko.

HVILKE PLANTER ER SARTE?

Det afhænger jo ofte af, hvor i landet man bor, for på øerne er de ofte muligt for både rosmarin og laurbær at vokse helt uden at være beskyttet mod frost og kulde. I de fleste haver vil middelhavsplanter som citrus, nerie, oliven, skærmlilje og de ovennævnte krydderurter rosmarin og laurbær hører til kategorien. Står de i krukker, så er det klogt at køre dem i læ under udhæng eller ind i drivhuset, men er planterne meget store, så er det nødvendigt at dække dem, hvor de står.