fbpx

Hvorfor skifter bladene farve?

 

Papirbarkløn får høstfarver meget sent – billedet er taget d. 17. november

MAGISK FARVESPIL

Efteråret er ved at takke af for i år, og om få uger er den første vintermåned en realitet. Mørket har sænket sig over vores land, og de tunge grå dage synes at være alt for mange. Temperaturen er stadig høj, og det er kun få nætter og morgener, at temperaturen har været i nærheden af frysepunktet. Resultatet af det milde efterår ser vi hos mange af havens løvfældende planter. De ville i mere typiske haveår allerede stå nøgne, men der er stadig mange blade med smukke farver.

“FEJLER MIN PLANTE NOGET”

Sådan lød spørgsmålet til gartneren i et havecenter. En nyslået haveejer havde plantet en dejlig grøn plante tidligere på året, og pludselig skiftede bladene farve til gule og drattede af.

Det er jo et fremragende spørgsmål, for det ser faktisk lidt drastisk ud, når planterne først ændrer deres bladfarve og derefter smidder bladene. 

DERFOR SKIFTER PLANTERNE FARVE

Størstedelen af havens planter har grønne blade. Den grønne farve ses i bladenes grønkorn – eller klorofyl. Netop klorofyl er vigtig, når planterne skal lave fotosyntese, og blandt plantecellernes bestanddele ses næringsstoffet magnesium.

Når vækstsæsonen er ved at slutte, vil de fleste løvfældende planter i haven trække netop næringsstoffet magnesium tilbage til grene, stammer og rødder. Når magnesium mangler i klorofylet, så nedbrydes farvestoffet. Bladene har hele tiden haft betydelige mængder af det gule farvestof carotenoid og det røde anthocyanin. I takt med at det grønne farvestof nedbrydes, giver det mere plads til de gyldne gule, orange og rødlige farver. Sammensætningen mellem den grønne og de gyldne farver variere fra plante til plante – derfor er billedet uensartet.

Savner du de meget intense røde farver, så kan det skyldes, at det især er i meget kølige perioder, at anthocyanin træder tydeligst frem.

PS Når resten af bladene er faldet af, så kan du se haven med andre øjne. Nu står de skulpturelle planter med deres grenbygning og venter på, at det næste hold knopper springer ud til foråret. Mangler din have struktur eller farver, så skal du på udkig efter nåletræer eller bladstedsegrønne planter

Du kan få god vejledning og se muligheder i dit lokale havecenter