fbpx

Magisk græsfontæne

 

Nogle sorter af pampasgræs bliver kun godt 1 m høje og er gode til store baljer eller krukker

 

 

Man kan med rette kalde pampasgræs for græssernes konge. Stor og mægtig står den med de elegante fyldige blomsteraks fra august måned og frem mod vinteren. Først er de cremehvide, men senere bliver de mere brune, men dekorative er de længe. Pampasgræs er velegnet som tørret blomst, og du har måske lagt mærke til brugen af den i de mange trendy tørrede buketter?

 

Langt fra hjemmehørende

Pampasgræs hører ikke naturligt til på vores breddegrader. Vi skal helt over til Sydamerika, hvor den vokser naturligt i Argentina, Chile og Brasilien. Navnet pampas kommer fra betegnelsen for området, hvor den stammer fra – pampassen. Det beskrives som et frugtbart steppelandskab i en noget lunere klimazone end vores. Pampasgræs er derfor mindre kuldetolerante, end andre af vores græsser til haven.

 

Elsker sol og varme

Der er et par ting, som skal opfyldes, for at få succes med at plante pampas i din have. Først og fremmest skal de stå i fuld sol. Solen giver optimal varme, men også læ er med til at sikre en høj temperatur omkring planten. Den gode placering i læ er også med til at beskytte mod kolde udtørrende vinde i vinterhalvåret. Pampasgræs vokser nemlig fra hjerteskud, der sidder forholdsvis højt i planten, så skades disse, vokser planten ikke videre.

 

Beskyt den om vinteren

Især de helt unge og nyplantede pampasgræsser har godt af at blive beskyttet om vinteren. Det gøres nemt ved at lægge grangrene omkring den nederste del af planten. Du skal endelig ikke klippe toppen af, for den er ligeledes med til at hindre frosten i at lave skader. Har du erfaring med, at der i din have ofte sker frostskader, så bør du plante pampas i store baljer eller krukker, som du kan sætte ind i ly for vinteren.

HUSK at plante i en god muldrig jord, som kan holde vand i tørre perioder, men som SKAL være veldrænet, så planten ikke drukner og rådner i en nedbørsrig vinter.

 

De høje og de mindre høje

Det latinske navn for pampasgræs er Cortaderia selloana. Det er en græs med aflange 1 – 1,5 cm brede grågrønne blade. Den bestøver sig selv, så det er muligt at finde nye små planter omkring den. Dog er vinterhårdførheden ikke så god, og de fine frøplanter vil som regel ikke klare det. Derfor har gartnere udvalgt nogle gode sorter med større mulighed for at klare det skandinaviske kolde vejr. Disse sorter er formeret ved deling for at sikre samme genetik i alle planterne.

Den almindelige pampasgræs når nemt at blive 1 m høj, og når blomsteraksene bryder frem i august, så er det ikke ualmindeligt, at planten når fulde 2 m.

Dværgpampasgræs fås i flere forskellige sorter – heriblandt ’Pumila’, som bliver omkring 80 cm høj med blomsteraks på 1,2 m.

 

Den videre pasning

I modsætning til mange andre prydgræsser, så må du ikke klippe pampasgræs tilbage i foråret. Du må dog altid fjerne visne blade og skud. Du kan studse noget af længden af, mens de visne aks inde i planten måske lettest fjernes med en rive, som du nænsomt ”reder” planten med. Gød hvert forår og giv nyplantede planter godt med vand. Planter du i krukker eller baljer, skal du også huske at vande hyppigt.

 

PAS PÅ – pampasgræs har meget skarpe blade, som man let skærer sig på, hvis man ikke anvender handsker.