fbpx

Fem flotte fyrværkeriplanter

 

Efteråret er for mange en magisk årstid, hvor man godt kan skrue ned for arbejdet i haven, for det hele går langsommere nu.

Haver, parker og skove stråler med de skønneste høstfarver. Der er en bred vifte af forskellige planter, som har ekstra meget knald på farverne, og her får du fem bud på dejlige planter, som lige nu sender et fyrværkeri af farver i bladene, der lige pludselig falder ned og er væk.
 

1. VINGET BENVED, Euonymus alatus

Sorten ’Red Cascade’ er en meget opsigtsvækkende og flot busk, der bliver 2 – 3 m høj. De grønne blade skifter til ildrøde, og når de så er faldet til jorden, efterlades busken med et væld af dekorative frøstande.
’Compactus’ er en tæt og kompakt 1 m høj og bred busk med de mest fantastiske røde bladfarver, der sidder på planten rigtig længe.

2. Løn og japanske ahorn, Acer ssp.

Alle ahorn og løn prydes med smukke høstfarver inden løvfald. Der er rigtig mange at vælge mellem. Nogle har meget fligede blade, mens andre har mere lappede blade. Nogle er grønne mens andre er purpurfarvede, brogede eller limegrønne.

3. Japansk røn, Sorbus ‘Dodong’

Hos alle rønnetræer skifter bladene farve om efteråret. De flotteste efterårsfarver ser vi på sorterne ’Dodong’ og ’Autumn Spire’, som er fundet i Japan og Sydkorea.
’Dodong’ bliver omkring 5 m højt og har en middelstor krone. Får orangerøde bær.
’Autumn Spire’ bliver omkring 4 m højt og har en tæt slank opret vækstform. Får orangerøde bær.

4. Hjertetræ, Cercidiphyllum japonicum

Lille træ eller flergrenet stor busk, der danner er pyramideformet krone. Vil typisk nå en højde på 5 – 6 m. Bronzefarvede blade i udspring, blågrønne blade hele sommeren og som én af de første træer, får hjertetræet de skønneste efterårsfarver i gule, orange, rødlige og ligefrem lilla farver. Dufter desuden krydret og lidt af jordbær i forfaldet.
Vokser i helt almindelig fugtig havejord og tåler beskæring, hvis det bliver for stort.

5. Tempeltræ, Gingko biloba

Et træ, der foruden sin smukke vækst har en formidabel historie. Tempeltræet står ofte i og omkring de kinesiske templer, hvor munkene indtager frugterne fra træet. Frugterne hjælper nemlig munkene med at holde på vandet under de lange ceremonier. Tempeltræet omgives af en række religiøse og overtroiske fortællinger, som er spændende at kende til. I nyere tid har træet fået videnskaben til at interessere sig for de gavnlige indholdsstoffer, der dannes i bladene og som skulle afhjælpe kredsløbsforstyrrelser. I milde vintre kan der dannes frugter på tempeltræer, men det kræver planter af både han- og hunkøn. Blomsterne, som er meget små, ses i maj måned og hanblomsterne er 2-3 cm lange rakler. Frugten ligner en lille grøn blomme.

Det er oplagt at få plantet smukke træer og buske i haven lige nu, og du kan finde planterne i dit lokale havecenter