fbpx

Succes med stenurt

 

Sankthansurt er oprette og meget stabile stauder i bedet

SANKTHANSURT

De mest oprette og stive stenurt er navngivet som Sankthansurt, og her er navnet nok ikke så velvalgt, for de blomstrer altså først fra august, men fortsætter hele efteråret. De findes i en del forskellige sorter og højden på dem varierer fra ca. 40 cm og op mod 75 cm. En af de mest anvendte sorter hedder ‘Matrona’ og det er den lyse sort på billedet. ‘Matrona’ har et flot løv med rødlige nuancer, og så er stænglen også rød.

Den meget mørke sort til højre hedder ‘Red Caulii’. Sankthansurt fås også med hvide blomster. Den mest kendte sort er nok ‘Herbstfreude’, der har en fin gammelrosa farve.

De seneste år er der kommet en del mørkløvede sankthansurt på markedet. Vi har endnu ikke set dem alle, men noget tyder på, at ‘José Aubergine’ er én af de mørkløvede sorter, som hører til de bedste.

KRYBENDE STENURT

Det er også oplagt at bruge stenurt som helt lav bunddækkende staude, og her er der rigtig mange forskellige af vælge mellem. De japanske stenurt Sedum cauticola er lave, men hører til de kraftigste af de krybende stenurt. Dens smukke blåduggede blade og de mørke rosa blomster er særdeles dekorative hele efteråret – selv uden blomster er japansk stenurt en særdeles dekorativ plante. I slipstrømmen af de japanske stenurt er der et bredt udbud af nye forædlede helt kompakte stenurt. En del af dem tilhører SunSparkler(r) serien, og de er både hårdføre og nemme at få til at gro i haven.
 

SÅDAN LYKKES DU MED STENURT

Sedum er en stor planteslægt, som har den fælles egenskab, at de har kødede blade, som derved nemmere klarer en tør sommer. Samtidig er de helt vilde med at stå solrigt, men klarer sig nu også nogenlunde i halvskygge. De helt lave stenurt er gode i trug og stenhaven, mens de lidt kraftigere voksende stenurt og sankthansurt gerne vil stå i en mere næringsrig jord.

Vigtigt er det dog, at alle Sedum plante i jord, der ikke bliver vandmættet, men at overskydende mængder regnvand kan drænes væk. De er temmelig tørketålende, men det kræver dog, at planten er groet godt til året før.

PS Stenurt har du måske mødt som spiselig pynt på en smuk salat, men da man ikke er helt sikker på, hvilke indholdsstoffer planten indeholder, så bør man ikke spise den i store mængder