fbpx

Fornyet krukkeliv

Nyd den forlængede sommer med skønne planter i krukker

SOMMERVEJR MED SMUKKE KRUKKER

Udelivet på terrassen og i haven varer ved længe endnu, så har du lyst og brug for, at krukkerne fortsat har en vigtig rolle i alt det smukke, så er der rig mulighed for at plante dem til med friske planter fra dit havecenter.

ALUNROD

Alunrod er nem at få til at trives – også i krukker. Den klarer både en masse sol og nogen skygge. De klæder nemt andre planter, men står også flot helt alene. De mørke og gyldne farver lægger op til efterårets krukker, men faktisk er det lidt synd at vente med at benytte sig af de flotte bladfarver i krukkerne, for allerede i sommermånederne står de flot. Alunrod findes i rigtig mange sorter med forskelligt løv. Fra næsten helt sorte blade, over de rødbrune, orangerøde og helt gule til dem med sølvagtigt skær og grønne blade. Blomsterne sidder opret og er oftest hvide-, creme- eller rosarøde.

SANKTHANSURT

Når sankthansurt begynder sin blomstring fra august, så har den indtaget scenen i lang tid frem. Helt hen til oktober måned står de fine blomsterstande, og når de er afblomstrede, så er de såmænd stadig smukke. Du kan nyde synet, når rimfrosten sidder som pigge på de flade visne blomsterstande, og så er blomsterstandene særdeles dekorative til bl.a. kransebinding.

Sankthansurt finde i flere forskellige sorter med grønne eller purpurfarvede blade og blomster i både hvid, rosa og mørkerøde.

Ønsker du at fremme antallet af insekter i naturen, så kan du ved at bruge Sankthansurt i krukker og haven, være med til at øge antallet af bier og sommerfugle. De elsker nemlig at søge føde i de åbne skærmblomster.

PRYDGRÆSSER

Sensommeren er lig med prydgræsser, der danner flotte blomsteraks og som står med blade, der svajer for vinden. Der findes et væld af forskellige græsser med flotte farver, størrelser og blomsteraks.

Selv er jeg ret imponeret over præriehirse (billedet), Panicum virgatum, som især hos sorter med meget stålblå blade (eks. ‘Heavy Metal’) og hos sorter med røde bladtegninger (eks. ‘Squaw’) giver et flot billede.

Nyd græsserne tæt på opholdsstedet på terrassen og lyt til bladenes svage lyd, når vinden får dem i bevægelse.

Du kan se både de lidt kraftige og høje græsser, men også de lavere og mindre græsser lige nu, hvor der er et ekstra stort sortiment af planter i dit lokale havecenter.

PLANT I GOD JORD

Det bedste resultat får du, når jorden du planter i er i en god kvalitet. Potte/krukkemuld er et produkt, som sælges i mange prisklasser. Som så meget andet, så hænger pris og kvalitet sammen, og det gælder også for krukkemuld.

Husk at grundgøde med et par gødningstabletter, for så danner planterne fine rødder og derved forlænger du krukkelivet. Jeg kender mange, som kan få deres krukkeplanter til at se godt ud i flere år, men det kræver god jord og gødning.

HUSK også at plantens liv i en krukke afhænger af roden og her begrænses muligheden for at søge vand. Plant derfor i en krukke, hvor jordvolumen er relativt stor, så du nemmere kan holde den vandmættet.

Du finder et stort udvalg af velegnede stauder og krukker i dit lokale havecenter – find det her