fbpx

Hindbær uden orm

 


Friske hindbær på morgenmaden, til desserten i drinks eller sammen med is på pandekager er et sikkert hit

 

Drømmen om flotte bær fra egen have kan nemt briste, når bærrene bliver ”levende” og der kravler små gullige larver ud af dem. Disse orm, eller rettelig larver, kan du undgå, hvis du i stedet for de almindelige sommerhindbær, beslutter dig for at plante efterårshindbær.

De røde og de gule


Du kan plante sorter af efterårshindbær med røde eller gule frugter. Nogle mener, at efterårshindbær har en mildere smag, end dem, der modner i sommerens solrige varme. De seneste års forædling mod sorter af efterårshindbær har givet en forbedring på smagsoplevelsen, men om den er helt på ”hindbær-højde” med sommerhindbær skal ikke kunne siges. Tvivler du på, om de gule overhovedet er søde (og ikke sure som citroner), så kan det hermed bekræftes, at det gule efterårshindbær smager overraskende godt!

Hvorfor får efterårshindbær ikke orm?


De små gule orm, som kravler ud af modne sommerhindbær er egentlig larver. Larverne er klækket fra hindbærbillens æg, som larven lagde i hindbærblomsten tilbage i maj måned. Det er derfor kun de hindbær, som har blomsteranlæg i maj måned, som risikerer at blive brugt som rugested for hindbærbillen.

Efterårshindbær starter forfra hvert år. Helt fra jordens overflade dannes lange kraftige skud. Blomstringen finder sted over en længere periode begyndende fra juni – juli måned. Derfor varer det lidt længere før du kan høste hindbær på disse sorter. Til gengæld undgås angreb af hindbærbillen.

Sol og varme


Bær bliver søde, når solens stråler varmer dem op. Du skal derfor planlægge dine bærhave, så den får så meget sol, som muligt. Ekstra varmt er det, når der også er læ. Du kan plante hindbær i et højbed eller i havens jord. Der findes også flere sorter, der er så kompakte i deres vækst, at du kan dyrke dem i en krukke. Husk at vande i tørre perioder – især nye planter skal passes godt med vand.

Sorter af efterårshindbær

Røde hindbær

’Aroma Queen’ – kraftige planter med store flotte bær fra august – oktober

’Autumn Bliss’ – middelkraftig med store flotte bær fra august – oktober

’Autumn First’ – sort med tidlig modning i august og frem til oktober. God smag

’Boheme’ – mellemstore faste let syrlige bær fra september – oktober

’Little Sweet Sister’ – lav tornfri sort til krukker. Tidlig modning

Gule sorter

’Fallgold’ – store gulorange bær med stor smag fra september – oktober

’Golden Everest’ – lækre søde bær som modner fra september – oktober

’Godda’s Gold’ – lav tornfri sort til krukker

Beskæring af hindbær


Efterårshindbær skal klippes tilbage, så der kun er ca. 5 cm tilbage. De nye skud bryder frem fra jordoverfladen og vokser sig store og kraftige. (Har du sommerhindbær, er det kun de dele af planten, som sidste år bar frugter, som du skal fjerne)