fbpx

Sådan passer du dine grønne planter om vinteren

 

En af de mest populære grønne planter er fingerfilodendron, som vises her på billedet. Især de unge har taget planten til sig, og de har heldigvis stor fornøjelse med planterne i deres lejligheder, på værelset eller i det nybyggede hus. 

Succesen med de grønne planter er stor. Det er forholdsvis nemme planter at passe, og så giver det masser af struktur og liv blandt møbler i hjemmet.

Alligevel er det ikke altid, projektet Grønne Planter lykkes. Især på denne årstid vil mange af dem ofte kaste bladene, få gule blade eller stå med visne bladkanter. Her kan du få en hurtig gennemgang af, hvordan man får succes med at passe de grønne planter vinteren over.

LYSFORHOLD
Ikke alle grønne planter stiller lige store krav til lys. Nogle er meget afhængige af at stå i nærheden af dagslys, mens andre er mere tolerante og kan stå i et mørkt hjørne. Du skal derfor sætte dig ind i, hvor din grønne plante helst vil vokse. Eksempelvis skal fiskebensplanter helst væk fra lyset, mens fredsliljer skal have masser af lys.
I vinterperioden vil flere af de grønne planter naturligt mindske deres bladmasse for bedre at kunne klare manglen på lys. Derfor er der flere blade som vil falde af eller bare visne væk.

KORREKT VANDING
Korte dage og gråvejr giver ikke planterne megen lyst til at gro. Faktisk vil mange af de grønne planter helt automatisk gå lidt i dvale om vinteren. Hvis du ikke får ændret på din vandingsmængde, så risikerer du, at planterne får alt for meget vand. Du ser symptomer på overvanding når planten får gule blade eller når stænglerne rådner.
For lidt vand giver visne og brune blade.

Løft på potten eller stik en finger dybt ned i jorden, så du kan mærke efter og få reguleret vandingen.

GØDNING
Når der ingen tilvækst er, så er behovet for gødning ikke høj. Hvis du vil sikre dig, at planterne får et minimum af gødning, så er det en god idé at lægge gødningstabletter eller gødningspinde ned i jorden. De frigiver gødningen meget langsomt og i takt med, at planterne bruger det.

TEMPERATUR
De fleste grønne planter skal vokse ved temperatur mellem 18 – 25 grader. Står de meget tæt på en radiator, så stiller det ekstra krav til deres styrke. I dit havecenter findes deciderede radiatorplanter, som er planter, der har en formidabel evne til at kunne udtørre helt uden at dø – i hvertfald ikke lige med det samme.

Grønne planter er ikke så sarte overfor træk, men har du for vane at lade soveværelsesvinduet stå åbent hele året rundt, så er det nok ikke lige her, du skal sætte de grønne planter – eller nogen plante i det hele taget.

GODE RÅD
Du er altid velkommen til at få gode råd hos din gartner i dit havecenter. Her er der masser af erfaring og løsninger, hvis du har problemer med at få dine grønne planter til at lykkes.