fbpx

Efterårstræ med masser af historie


Tempeltræets blade er utroligt smukke – og så farves de lysende gule inden bladfald

TEMPELTRÆET 
Gingko biloba er botanisk set et utroligt spændende træ. Det taber sine blade her i efteråret, men botanikerne har placeret tempeltræet sammen med palmer og nåletræer, som er planter, der normalt ikke kaster deres blade. Kigger du efter, så ligner bladene faktisk også sammenvoksede nåle. Tempeltræet er tvebo – der findes han- og huntræer. Træerne bliver først kønsmodne efter 20 år, og det er ikke muligt at skille hanner fra hunner. Frugtsætning ses derfor meget sjældent i Danmark. I Asien, hvor tempeltræet er et naturligt voksende træ høster man de blommelignende frugter. Det er nødden inde i den hårde kerne, der spises.
Tempeltræet bliver gammelt og højt. Man mener, at det første plantede træ i Europa står i den botaniske have i Utrecht, Holland og er fra 1743. I Danmark er det første træ plantet omkring år 1800.
Tempeltræet er meget hårdført, men bør vinterbeskyttes de første år efter plantningen.

ØGLEFØDE
Tempeltræet menes at være så gammelt, at de allerede for 150 – 230 millioner år siden fandtes. Forestil dig, at kæmpeøglerne gik omkring disse fine træer og åd af deres blade og skud? Man mener også at kunne bevise, at tempeltræet har været udbredt på det meste af jordkloden. Således har man fundet forstenede blade i Grønland og på Bornholm.

LEGENDER
I Kina er der plantet Gingko biloba omkring mange templer. Dels fordi træet er særdeles smukt, men også fordi munkene kunne nedsætte deres vandladningstrang, når de spiste frugterne på træet. I dag er man mere interesserede i bladene, der ved indtagelse som te skulle kunne give evig ungdom – eller noget i den retning. Ved at drikke Gingko-te udvider blodkarrene sig og vil derfor afhjælpe kredsløbsforstyrrelser.

Har du ikke plads til et stort tempeltræ, så har man udvalgt nogle meget svagtvoksende sorter, der fås som podede træer med en fin lille krone. Det kan du høre meget mere om i dit lokale havecenter.

Du finder alle vores havecentre her