fbpx

Guldæbler


Kvædetræ med store flotte guldæbler, som kan bruges til marmelade eller kvædebrød

Kvæders udseende er helt enestående. Hver og én har de deres unikke form med den guldgule farve og lodne overflade. Den hårde ydre skal beskytter det bagvedliggende frugtkød, og frugten synes hård som en sten.

 

Duften af kvæde kan godt dele vandene. Den sødlige helt specielle duft er svær at sammenligne med andre dufte. Mange børn bryder sig bestemt ikke om den kraftige duft, der opstår et par dage efter frugterne er plukket ned fra træet, mens de fleste voksne gerne indsnuser duften, når et par kvæder ligger til skue i en skål i den varme stue.

Vi er glade for at kunne dyrke kvæder i haven, og da træet er relativt nemt at have med at gøre, behøver der ikke være langt fra tanke til handling. Du kan vælge mellem kvædetræer med æbleformede kvæder eller kvædetræer med pæreformede kvæder. Begge bliver 3 – 5 m høje og ca. 3 m brede, men tåler beskæring som så mange andre frugttræer. Har du ikke så meget plads, så kan en japankvæde, der er mere kompaktvoksende og kun bliver 1 – 1,5 m høje også bruges. Frugterne på japankvæde er ikke så store, men kan anvendes som almindelige kvæder.

Vidste du at…

Kvæder er meget gamle kulturplanter fra Mellemøsten? De har været anvendt pga. frugterne, som især er blevet brugt til kvædebrød. Kvædetræer er meget kønne træer med store æblelignende blomster i maj måned. De aflange mørkegrønne blade farves gule inden bladfald i efteråret.

Kvæder bruges også som grundstamme til pæretræer. Kvæder er fuldt hårdføre og meget robuste træer til haven. Man kan vælge en navnesort af kvæde og få store flotte pære- eller æbleformede frugter.

Kog de modne rengjorte hele kvæder i ca. 45 min. Fjern skræl og del frugten for at fjerne kernehuset. Tilsæt ca. 5 dl vand og 500 g sukker til 1 kg frugt. Tilsæt korn fra 1 vaniljestang og kog frugtblandingen igen. Mos eller blend derefter til en ensartet masse. Nu kan du hælde blandingen på rengjorte glas til marmelade, eller du kan lave kvædebrød. Smør den færdige frugtgrød ud på et bagepapir og drys med perlesukker. Lad dem stå ved stuetemperatur under et klæde i ca. 1 uge, hvorefter de kan skæres ud til mindre stykker og nydes.

Sådan gør du

Plantning i almindelig havejord på en lys vokseplads.

Vanding i forbindelse med plantning og efterfølgende i tørre perioder. Kvædens rodnet udvikler sig hurtigt og vil snart være i stand til selv at finde vand. Giv træet gødning i foråret.

Pasning er minimal. Kun hvis du begynder at beskære dit kvædetræ, vil det være nødvendigt at fjerne opretvoksende skud hver vinter eller i det tidlige forår. Høst frugterne inden frost og opbevar dem frostfrit hele vinteren.