Nattefrosten kan være ødelæggende
NATURENS GANG
Der er slet ingen grund til at gå i panik, for det er naturens gang, at planternes retræte hjælpes på vej af de køligere temperaturer og dermed også nattefrost. De første gange, hvor temperaturen kan måles under 0-punktet varierer fra år til år. Det er også ret almindeligt, at der er store geografiske forskelle på, hvor nattefrosten rammer – sågar kan der være forskel på havens syd- og nordside. Dertil kommer længden på tidsrummet, hvor temperaturen er lav. Du kan opleve en nærmest pludselig sænkning af temperaturen i det tidsrum, hvor solen bryder horisonten. Måske varer det kun 30 min., inden solen har styr på temperaturen, men du når alligevel at registrere lidt rimfrost på græssets strå. De første nætter med nattefrost er sjældent HELE nætter med temperatur under 0 grader, og det har stor betydning for planterne.
DE SARTE PLANTER
Når der – som nu – varsles om nattefrost, så er der en gruppe planter, som du ikke ønsker skal lide en krank skæbne. Det er de sarte og frostfølsomme planter, som ofte står i krukker og ikke ligefrem er danske. Her tænker jeg især på de planter, som vi ser plantet ud naturligt i lande syd på. Middelhavsplanterne har slet ikke den genetiske hårdførhed, som vores “egne” planter har. Dog er det ikke sådan, at planterne vil dø, hvis de udsættes for minus 1 grad i et par timer en enkelt nat – her skal der langt længere tids frostvejr til, for at planten tager alvorligt skade. Igen er der stor forskel på, hvilke planter vi taler om. Er det et fint og stort oliventræ eller citrontræ, der har hårde vedagtige grene, eller er det en fin Bourgonvilla eller chokoladeblomst med meget sart vækst. Især chokoladeblomsten tåler ikke mange halve timers nattefrost, før den klasker sammen. Hvorimod oliventræet og citrusfrugttræer højst får lidt svidninger på bladene.
LISTER
Du kan finde mange plantelister på nettet, som jeg ikke skal gøre mig til dommer over rigtigheden af. Nogle ønsker at sætte deres figentræ frostfrit, mens andre i årevis har dyrket deres figen på friland HELE vinteren igennem. Alligevel får du her en kort liste over de planter, som helst skal i ly eller rykkes helt ind, før weekendens nattefrost rammer dem:
- Afrikansk skærmlilje
- Bægerranke
- Chokoladeblomst
- Citrusplanter
- Duftgeranier og pelargonier
- Echeveria
- Englebasuner
- Fuchsia
- Georginer
- Kanna
- Laurbær
- Mimosa
- Myrte
- Nerie
- Oliven
- Palmer
- Diverse stueplanter, som har været på sommerophold på terrassen
TRÆK TIDEN UD
Der er længe til det igen bliver forår, så hvis du har mulighed for – i første omgang – at sætte planterne i ly i drivhuset, som tager toppen af den værste kulde, så har planterne faktisk bedst af at stå ude i naturens lys. Risikoen for nattefrost går hurtigt væk, og hvis det igen bliver mere stabile efterårstemperaturer, så har planterne det nu bedst, når der får masser af lys.
OPBEVARING
Ikke alle har et hobbydrivhus, færre er så heldige at have et orangeri (opvarmet drivhus), men mange har store vinduespartier i deres bolig. Planterne har virkelig brug for en masse sollys, og da vi jo godt ved, at det er en mangelvare de næste mange måneder, så er det vigtig at give dem så meget lys som muligt. Det går derfor ikke at sætte oliventræet ned i den frostsikre kælder – det vil hurtigt miste alle bladene – simpelthen fordi det ingen lys får.
Flere havecentre tilbyder at opbevare dine planter vinteren over. Her vil de passe dem, så de får al det lys, som de har brug for samt vand og lidt næring til at stå vinteren igennem med. Et sådan plantehotel er fyldt med private haveejeres flotte eksemplarer af middelhavsplanter, som de ikke selv har mulighed for at opbevare, men som de kan hente igen, når risikoen for nattefrost er ovre.
ANDRE SARTE PLANTER
Har du også lagt dahliaknolde, som du glædeligt har klippet masser af buketter af hele efteråret, så hører de også til de planter, der ikke tåler frost. Hvis du ønsker at beskytte dem mod frost, så er det en god idé at dække dem med en let fiberdug til frosten er ovre. Det samme gælder salaten i køkkenhaven, mens tomaterne i drivhuset blot skal beskyttes ved, at du får lukket vinduer og dør.