fbpx

Glødende Sankthansurt


Vær med til at øge antallet af sommerfugle og bier i naturen – Sankthansurt er en vigtig plante for insekterne

Solens bane på himlen er lavere, og det giver et helt specielt lys i haven, hvor blomstringen så småt er ved at gå på hæld. En af de sikre septemberplanter er Sankthansurt, som i det bløde lys står med pragtfulde blomsterskærme i glødende farver.

Man kender let Sankthansurt, som har tykke sukkulente blade. De er med til at beskytte planten, for den kraftige overhud beskytter planten mod udtørring. Sådan er det for alle stenurtsplanter, som hører blandt de nemme planter til haven. Når de blot får en solrig vokseplads i mager og veldrænet jord, så er det let at få masser af haveglæde.

Sankthansurt er en staude, som først fra august begynder sin blomstring. Til gengæld holder blomsterne sig flotte helt hen til oktober. Resten af vinteren holder de visne blomsterstande sig fint, og det glæder bl.a. havens fugle. Vi kan nyde synet, når rimfrosten sidder som pigge på de flade visne blomsterstande, og så er blomsterstandene særdeles dekorative til bl.a. kransebinding.

Ønsker du at fremme antallet af insekter i naturen, så kan du ved at plante Sankthansurt, være med til at øge antallet af bier og sommerfugle. De elsker nemlig at søge føde i de åbne skærmblomster.

Vidste du at…

Man kan finde stenurt på hele den nordlige halvkugle? Planterne er som regel meget hårdføre og robuste, hvilket gør dem til yndlinge i både haverne og til krukkerne. Stenurtsslægten består af op mod 500 forskellige arter, hvoraf mange er krybende og bunddækkende. Sankthansurt hører til de oprette stenurt, og der findes flere forskellige sorter af Sankthansurt.

’Herbstfreude’ bliver 60 cm høj med rødbrune blomster og grønne blade
’Jose Aubergine’ bliver 50 cm høj med mørkerosa blomster og mørkerøde blade
’Matrona’ bliver 50 cm høj med lyserosa blomster og rødgrønne blade
’Stardust’ bliver 40 cm med hvide blomster og grønne blade

Der findes et væld af sorter, så der er rig mulighed for at få netop den farve eller højde på Sankthansurt, som passer ind i dit bed eller i dine krukker.

Pluk også blomster til buketter. Blomsterne har en fin holdbarhed i vasen.

Sådan gør du

Plantning på en solrig vokseplads i veldrænet jord. Sankthansurt kan også plantes i krukker, kurve eller trug. Sørg for at der er hul i dine plantebeholdere, så planterne ikke lider af overvanding.

Vanding er vigtig i forbindelse med plantning og efterfølgende i tørre perioder. Selvom Sankthansurt er en tørketålende plante, så skal den have vand – især de første år, hvor den vokser til.

Pasning er hurtigt overstået. Hvert år i marts måned skal du klippe sidste års visne blomsterstande ned. Vær varsom med saksen, for de nye skud er tidligt fremme. Giv en let forårsgødning efter beskæringen.