fbpx

Pluk blomster – pluk blomster

 

Sommer er lig med sommerblomster, og de velduftende ærteblomster viser de første blomster

TIDLIG START
Mange starter havesæsonen allerede i februar, hvor man kan så de første frø. Blandt de tidligste blomster, som man kan så er ærteblomster – Lathyrus. Et væld af smukke sorter i forskellige farver og mønstre. Frøene er kuglerunde og lidt hårde, så det varer en rum tid, før de bryder ud af skallen og spirer. Ærteblomster skal forspires ved stuetemperatur, og kan i og for sig godt sås direkte i havens jord, men først når jorden har en høj temperatur (hen i juni måned).

DEN SPÆDE PLANTE
De første skud fra den spæde ærteblomst ligner nærmest en kraftig sytråd med lidt småblade på. Høj og ranglet bliver den, og er du hardcore sommerblomst dyrker, så kniber du topskuddet, når det bliver >15 cm, for så forgrener planten sig.Jo flere sideskud planten danner – jo flere skud kan der komme blomster på.

KLAR TIL UDPLANTNING
Ærteblomstplanten plantes ud i haven eller i en krukke i maj måned, når der ikke lurer mere nattefrost. Den skal have støttestativ, for ærteblomster danner – ligesom ærter – fangarme, der holder dem oppe. Når planterne har dannet nye rødder i udplantningsjorden, så går det stærkt.

BLOMSTERDANNELSE
I hvert bladhjørne dannes der blomster. Lange stive skud vokser frem og blomster dannes i enden. Plantens genetik er hermed afsluttet. Frø, spiring, groning, blomstersætning og frøsætning. Ærteblomster hører blandt de sommerblomster, som i den grad kvitterer for at blive plukket blomster på. Den skynder sig nemlig at vokse videre, danne nye blomstrende skud og forskønne vores verden.

Tøv derfor ikke med at plukke løs af de skønne sommerduftende ærteblomster.

PS Du kan med fordel bruge samme metode, når dahlia – eller georginerne blomstrer. De første blomster er ofte meget korte, men så kan du evt. lægge blomsterhovederne i et fad med vand. Pluk – så gror planten og danner endnu flere blomster de næste mange måneder