fbpx

Svævende lilla skyer


Kæmpejernurt er smuk og anvendelig sammen med mange af sommerens blomster og så tiltrækker den bl.a. sommerfugle

Kæmpejernurts høje stærke blomsterstængler bærer små buketter af endnu mindre lilla blomster gennem hele sommeren og sensommeren. De svævende lilla skyer øger prydværdien i blomsterbedet og sommerkrukken væsentligt.

Denne plante er svær ikke at holde af. De mørkegrønne blade danner en roset, hvorfra de høje kantede stængler vokser sig mere end 1 m høje. Kæmpejernurt hedder Verbena bonariensis på latin, og den har mange brødre og søstre i jernurtfamilien. Alle jernurt tiltrækker insekter, og det er da skønt at bidrage med føde til bl.a. sommerfugle, som flittigt sidder i blomsterne og suger næring.

Kæmpejernurt hører blandt de etårige sommerblomster i haven, men mange har god erfaring med selvsåning og/eller overvintring i milde vintre. Anvendelsen er nem, for de lange slanke blomsterstængler passer fint sammen med havens øvrige stauder og buske. Den klæder også prydgræssernes flotte sensommeraks, og har du glæden af blomstrende stauder som hjortetrøst, høstanemoner og purpursolhat, så gør kæmpejernurt sig godt sammen med dem.

Vidste du at…

Kæmpejernurt vokser naturligt i Argentina og det sydlige Brasilien? Jernurtfamilien består af omkring 250 forskellige arter, og i Danmark vokser Verbena officinalis vildt – måske fordi den tilbage i 1600-tallet blev indført som lægeplante.

Som mange andre jernurtarter, så dyrker vi kæmpejernurten fordi den har en utrolig lang blomstringstid. Fra juli og frem til frost står de lillablå blomster samlet i små tætte klaser. Desuden er der tale om rimelig robuste og vejrtolerante sommerblomster – både kraftig regn og hedebølge klarer de fleste jernurtsplanter uden problemer.

Sådan gør du

Plantning er enkel. Vælg en solrig plads og grav et plantehul, der er ca. 1½ gang større end potten. Løsn jorden godt og sørg for at jorden er trykket godt ned omkring potteklumpen. Plant i god kvalitetsjord, hvis du ønsker at anvende kæmpejernurt i krukker.

Vand godt til i forbindelse med plantningen, og fortsæt med at vande hele sommeren. Viser efteråret sig meget regnfuld, så bør krukker med kæmpejernurt sættes i ly under et tagudhæng.

Beskæring eller nedklipning af visne blomstertoppe er nødvendig, men vent gerne til foråret, for hele vinteren kan fuglene nyde godt af de mange blomsterfrø på planterne. Ofte selvsår kæmpejernurt sig, og ønsker du ikke en invasion af planter, er det vigtigt at du i det tidlige forår får luget alle de små planter væk.