fbpx

Behold løvfaldet i egen have

Trillebør, løvrive og poser med blade til genbrugsstationen

Sådan er der mange, som på denne årstid bruger deres tid på at fjerne de mange blade, der falder ned på plænen eller fortovet. Især fortovet skal holdes fri for blade, så de forbipasserende ikke glider og får faldskader. Det er slet ikke nødvendigt at skaffe dig af med bladene fra haven. Set med bæredygtige øjne, bør du sørge for at beholde bladene i egen have og slet ikke bruge brændstof på at køre dem til den nærmeste genbrugsstation.

REGNORMEGUF
På græsplænen er bladene lige nu stadig lette og forholdsvis tørre, men snart vil de begynde at klaske sammen til et lag af lystæt plantemasse, der slet ikke levner noget lys til græsset. Det går jo ikke. Et godt trick er at starte plæneklipperen og sætte klippehøjden op og så køre en tur gennem de mange blade. Resultatet er en findelt masse af blade, som nemt drysser ned gennem græslaget og nappes af regnorme.

Får du ikke “klippet” bladene i småstykker nu, må du ud med riven og fjerne dem.

BLADE GIVER HAVEN FORNYET ENERGI
Løvfældende træer og buske trækker næringsstoffer tilbage fra bladene, inden de lader dem falde til jorden. Det er bl.a. derfor vi ser smukke høstfarver. Det grønne klorofyl trækkes tilbage og nu vil de rødlige og orange farvestoffer være tydelige. De nedfaldne blade indeholder stadig meget næring og især fibre, som du sagtens kan få glæde af.

KOMPOSTEN
Det er selvfølgelig helt oplagt at kaste bladene på komposten. Her vil selv store mængder af blade ret hurtigt formindskes og snart kunne returneres til din have i form af kompostjord. Hvis din køkkenhave kan bidrage med visne grønsagstoppe, så kan du med fordel blande dem i, så bladene ikke blæser væk!

HVIS DU IKKE HAR EN KOMPOST
De fleste nedfaldne blade omsættes stort set vinteren over, hvis de bliver lagt i en stor bunke. Dog vil blade fra egetræer have brug for længere tid, så dette råd gælder altså ikke for disse.

  • Læg bunker af blade på den bare jord i køkkenhaven. Når det igen bliver forår, så vil du nemt kunne fordele resterne, inden du fræser jorden til den nye sæson
  • Find et sted i haven, hvor du kan læsse alle bladene hen i en stor bunke. Hvis du vil have lidt mere styr på bunken, så kan du lave midlertidige rondeller med hønsenet og bambuspinde. I disse “beholdere” blæser bladene ikke så let væk igen. Allerede til næste år vil du kunne fordele de omsatte blade i dine bede som en slags topdressing