fbpx

Husk dette når du planter hæk

Det er et stort projekt at plante ny hæk, og man gør det ikke lige om

Man skal helst gøre det hele rigtigt, når hækken skal plantes, for mange gange vil hækken stå i 20 – 40 år eller endda længere. Der er dels regler, som skal overholdes i forhold til hegnsloven, men også fagligt er der nogle gode råd til at gøre det rigtigt.

HEGNSLOVEN
Hegnslovens regler skal overholdes. Det er en generel lov, som anvendes, når der indimellem er stridigheder imellem naboer.

  • Det er lovligt at plante hæk i skel, når højden ikke overstiger 1,8 – 2 m, hvis naboen giver sit samtykke
  • En hæk eller hegn i fælles skel er et fælles anliggende; og man skal derfor dele udgifter og vedligeholdelse med sin nabo.
  • Vedtægter, som evt. er vedtaget i grundejerforening eller lignende, går forud for ovenstående
  • Vil man have sig egen hæk, skal man plante den på egen grund

Læs hele hegnsloven på www.hegnsloven.dk

DER ER HJÆLP AT HENTE I DIT HAVECENTER
Der er flere forskellige typer hæk at vælge imellem. Der er løvfældende hække eller vintergrønne hække, og der er hække som skal klippes og uklippede hække. Det store udvalg kan du se i dit lokale havecenter, som altid står parat til at hjælpe dig. Barrodede hækplanter, der er gravet op fra marken efter 2 – 4 års tilvækst og som er sorteret efter størrelse og kvalitet, er det mest almindelige hækprodukt, som vi planter. De bare rødder må på intet tidspunkt tørre ud og ALLE rødder skal med ned i plantehullet.

Du finder dit nærmeste havecenter her

VAND
Den største fejl ved plantning af hæk er manglende vanding, og det er ofte med døde planter som resultat. Plantning om efteråret er godt, men du kan plante hæk helt frem til foråret uden problemer – når blot du sørger for at vande. Lige nu er jorden fugtig og god at plante i, men du skal alligevel vande grundigt til, når du er færdig med at plante. Vandet skal trænge helt ned til de yderste rodspidser, som derved får god kontakt til den omkringliggende jord. Hække skal vandes de første år efter plantning, så slut af med at lægge en siveslange ud i din nye hæk – den kan du benytte, når det til foråret er varmt og tørt.

DÆK MED FLIS
For at undgå en masse lugearbejde, vælger mange at dække af med flis. Vi anbefaler at du venter med at dække med flis til hækken er min. et år gammel. Brug kun barkflis som ikke indeholder skadelige syrer, dæk med min. 10 – 15 cm og gød med ekstra kvælstofholdig gødning.