fbpx

Pampasgræs - Cortaderia

En af årstidens mest opsigtsvækkende planter er pampasgræs

 

Eksotisk græs i haven

Nogle år går det godt, andre går det slet ikke. Sådan er det med pampasgræs her i haven. En kombination af meget våde vintre og frost inden foråret går i gang, er hæmmende for pampasgræs, men jeg giver ikke op.

For jeg er så imponeret over de smukke og meget majestætiske eksemplarer, som jeg møder på min vej. Lige netop på denne årstid, hvor det faktisk er lidt dystert, så står blomsteraksene som en fakkel og lyser op i haven.

Hjemlandet er laangt væk

Pampassen ligger i Argentina og er en stor græssteppe. Den selvsamme pampasgræs, som vi så gerne vil nye på vores breddegrader har altså sin oprindelse så lagt væk som Sydamerika. Her vokser den naturligt i Chile, Brasilien og Argentina.

Det gælder derfor om at finde det rette voksested, for at få succes med pampasgræs. Der skal være masser af lys og sol, jorden skal være porøs og der må aldrig stå så meget vand, at rødderne står i vand om vinteren.

Lidt beskyttelse hjælper

Gennem vinteren vil pampasgræs nyde godt af at få lidt dække på selve tuen, som planten vokser fra. Klip juletræets grene af og fordel dem omkring basis – har du andre stedsegrønne i haven, som skal beskæres, så gem grenene til dette formål.

Test din jord

Min erfaring er, at det især er fugtigheden i jorden der afgør, om planten klarer udfordringerne. Når du planter pampasgræs skal du derfor sikre dig, at der er godt med dræn i din jord. De fleste egne af landet har fået en del nedbør, og netop nu kan du teste din jord i haven. Tag en spade med og grav et fuldt spadestik ned. Er jorden porøs og minder om groft rugbrød, så er den tilpas god at plante i. Er jorden derimod helt klistret, tung og minder om mørkt ler, så er der ikke dræn nok til, at du kan plante pampas på det sted.

Pampasgræs i krukke

Krukker kan noget

Jeg har derfor besluttet at min nye minipampasgræs skal overvintres i en krukke. Sorten hedder ’Tiny Pampas’ og bliver ikke så høj (60 cm). Alle pampasgræs kan dyrkes i krukker, når bare du sørger for, at overskydende vand kan løbe ud af krukken, og du har mulighed for at flytte krukken i skjul, hvis der er hård vinter på vej.

Cortaderia selloana ’Pumila’ bliver 1,3 m høj

Cortaderia selloana når helt op til 2 m

Cortaderia selloana ’Patagonia’ når op til 2 m og denne sort menes at være den mest frosthårdføre sort til de danske haver.