fbpx

Tomater eftermodning

 

Årets sidste høst

I drivhuset er det ved at være tid til at rydde op. Tomatplanterne begynder at få gråskimmel, og har du stadig agurkeplanter, er det sikkert det samme billede, du ser. I mit lille drivhus dyrker vi mange forskellige tomater som billedet herover viser. Nogle af de sidste tomater var næsten modne, mens andre stadig er helt hårde og grønne.

Tomater i kurv

Vigtig oprydning

De mange svampesporer kildrer i næsen, når tomattoppene vikles ud af snorene, som de har støttet sig til i løbet af sommeren. Mange af bladene er nemlig fyldt med gråskimmelsporer. Sådan reagerer naturen, når plantevæv skal nedbrydes, og det er hverken overraskende eller forkert. Alligevel har jeg det bedst med at tomattoppen fjernes fra drivhuset, så mængden af gråskimmel reduceres.

I samme drivhus vokser også en vinstok. Dens blade er så småt begyndt at få efterårsfarver, men bladene er langt fra faldet af. Gråskimlen skal nok også få fat på dem – ligesom den har sit indtog i tomattoppene. Igen er der ingen alarmklokker, der ringer.

 

Tomatplanter gråskimmel

Oprydning og forberedelse til vinteropbevaring

Tomaterne er høstet, toppen er kørt på komposten og næste step er at få fjernet de selvvandingskasser, som tomaterne har groet i. Plantesækkene tømmes i højbedet eller køkkenhaven. De groveste rødder i poserne rystes fri og følger toppenes vej på komposten.

Når vinstokkens blade er løsnet, samles de sammen og nu kan jeg komme til at gøre rent. Jeg vasker huset ned indvendigt, men venter med at skrubbe glas og sprosser udvendigt til det bliver forår.

Det rengjorte hus er nu klar til at modtage krukker med planter, som ikke er helt hårdføre nok til at stå ude i vinter. Jeg kan også finde på at sætte krukker med nylagte tulipanløg ind i huset. Krukkerne kan stå i ly for regn og sne (måske). Når de starter deres vækst inde i huset, så vil de også være lidt længere fremme til foråret.

Huset vil muligvis også få selskab af et par havestole, som jo skal ind i weekenden😊

 

Tilbage til tomaterne i vindueskarmen

De modne tomater her på tærsklen til november er ikke så smagfulde, som de har været. De bruges til salater eller kommer med i pastasovsen. Dem, der er semimodne og helt grønne får lov til at eftermodne i en uges tid. Næste, og sidste, stadie handler om at få syltet de umodne tomater.

Det har jeg tidligere lavet et indlæg om – især tomatmarmeladen er et stort hit her i huset😊

 

Du finder indlægget med opskrifter her.