fbpx

Hasselnødder - forskellige sorter

Til venstre er det nødder samlet i et vildt nøddehegn. De øvrige nødder er fra podede sorter af hasselnødder – udvalgt for at være større og mere rigtbærende

 

Nøddetid

En anden af årstidens gøremål foregår under nøddebuskene. Jeg forsøger at mindske nøddesnudebillens angreb i nødderne. Jeg har før skrevet om nøddesnudebillen, da mange er ret trætte af at knække en nød, der allerede er spist. Allerede i foråret lægger den voksne bille sine æg i de helt nye hasselnødder. Henover sommeren vokser både nødder og larver, der sammen falder til jorden under buskene 3 – 4 uger før de ikke angrebne nødder modner.

Nøddesnudebillens larver borer sig ned i jorden under buskene. Her kan de ligge i dvale i op til flere år, inden de forpupper og bliver til voksne snudebiller.

Det nye er, at jeg har erfaret, at der er forskel på, hvor tykke skallen er på de enkelte sorter af hassel – altså dem, der er podede. Den tykkere skal gør, at nøddesnudebillen ikke magter at lægge æg. De er så at sige resistente overfor orm i nødderne. For at være helt sikker på min påstand, så har jeg kontaktet pometmester Lasse Lose, der bl.a. er med til at teste en lang række frugter og nødder på Pometet, der ligger i Høje Tåstrup.

Han fortæller, at sorterne ’Atlas’, ’Halleske Kæmpe’, ’Emoa 1’ og ’Corabel’ er sorter, der har så tykke skaller, at risikoen for angreb af nøddesnudebillen ikke sker. Måske er der også nye sorter på vej fra Oregon, Lasse Lose og hans team skal i gang med at teste 12 sorter, som kan blive potentielle nyt til sortimentet af hasselnødder.

’Halleske Kæmpe’ er almindelig i sortiment, mens de øvrige sorter, som Lasse Lose nævner, stadig er i test hos de danske professionelle nøddeavlere og derfor ikke er så nemme at anskaffe. Du kan altid spørge i dit lokale havecenter, hvis du er interesseret i forskellige sorter af hasselnødder.

 

Friske nødder – TIPS

Er der i din have hasselnødder, eller kender du et sted, hvor der er nødder i et hegn, så kan du indenfor de næste uger høste nødder fra buskene. De modner, når de slipper i hasen ved berøring. I skallen er der en helt frisk og saftig nød, som smager helt fantastisk.