fbpx

Hvidløg - dyrk selv

 

Dyrkning af egne hvidløg er supernemt og glæden ved at se olien sprøjte ud af hvidløgspressen, når de friske løg fra egen have giver smag til maden er stor. Det er nemlig ikke let at få helt frisk dyrkede hvidløg i butikkerne. Ofte kommer løgene helt fra Kina og er muligvis behandlet med produkter, der forlænger holdbarheden.

Det er nu du skal handle

Hvidløg skal i jorden her i efteråret. Hvidløg formeres ved deling, og hvert fed repræsenterer en ny plante. De skal lægges i den lune og fugtige jord, hvor de når at etablere rødder og lidt top inden vinter. Til næste forår vokser feddene videre, danner et helt hvidløg, som du så kan høste til sommer.

Flet hvidløg med blød nakke

Der findes i princippet ikke sorter af hvidløg, men kloner. Nogle kloner blomstrer, og når blomsterne falder dannes et antal topløg. Kloner med blomst danner en hård stængel midt i løget.

Ikke blomstrende kloner danner ikke denne hårde stængel og kan derfor flettes.

Du kan spørge efter kloner med blød (ikke blomstrende) eller hård (blomstrende) nakke i dit havecenter.

Kan man ikke bare lægge sine egne fed?

Hvidløgene fra vores have har en god og intens smag. Jeg har flere gange lagt fed fra egenproduktionen og det går også ok. Dog må jeg sige, at resultatet fra indkøbte hvidløg til lægning gør en stor forskel. På billedet (i min hånd) kan du se de ekstra store fed, som de professionelle løgdyrkere formår at fremdyrke.  Jeg bruger gerne 50 kr. på nye læggehvidløg hvert efterår – det rækker fint til familiens behov for hvidløg i et helt år.

PS Du kan lægge hvidløgene frem til midten af november, hvis ikke det bliver MEGET koldt. Når du ikke at få dem i jorden her i efteråret, så vent med at lægge dem til marts måned. Du vil stadig kunne nå at få fine løg – dog ikke nær så store, som hvis du kommer i gang nu.

Jeg har for nogle år siden lavet en video, hvor jeg viser, hvordan løgene lægges. Den kan du se eller gense her.