Aromatiske kvæder til pynt og glæde
Stenhårde aromatiske kvæder er ikke bare gode at pynte med
Nordens guldæbler
Mange kender kvædefrugten som enten kan være lille og rund på en lav busk eller være store, hårde og enten æbleformede eller pæreformede. Lige nu er kvæderne færdige med at vokse og kan plukkes fra træet eller busken.
Pynt på efterårsbordet
Kvædefrugtens holdbarhed er god, så hvis du vil sikre dig, at din bordpynt holder sig godt, så er det et godt valg. Her på billedet har en blomsterdekoratør fundet en gammel gren, nogle flotte blade fra vinplanter, hestekastanjer og en fin gul kvæde. De små sukkulente rosetter er husløg, som er skåret fri for jord og rod. Også de vil kunne holde sig friske på bordet længe.
Opskrifter med kvæde
Det er ret nemt at omdanne de hårde gule frugter til dejlig marmelade og søde kvædebrød.
Kvædemarmelade
Fjern skrællen og del frugterne, så kernehuset kan tages ud.Til 1 kg forkogt frugt tilsættes:
Ca. 5 dl vand
500 g sukker
Evt. vaniljestang, citron eller ingefær som smagsgivere
Når frugtmosen er kogt helt mør blendes den til en ensartet masse og hældes på rengjorte glas.
Kvædebrød
Kvæderne renses og skæres i kvarte. Fjern kernehuset, men gem dem i en lille stofpose, som koges med. Når kvædestykkerne er møre (45 – 60 min) tages de af varmen. Væden hældes fra og den lille stofpose ligeså. Kvædestykkerne moses gennem en sigte og mosen vejes af.
Tilsæt lige så meget sukker, som der er kvædemos. Lad sukker og kvæde koge op og karamellisere til en mørk masse. Smør massen ud på et bagepapir ca. 2 cm højde. Lad det tørre i 1 – 2 uger eller sæt pladen i ovnen ved 50 grader til overfladen er blevet tør. Nu kan brødet skæres i mindre stykker, dækkes med perlesukker eller kokos. Opbevares i lufttæt beholder og nydes som slik eller tilbehør til ost.
Min favorit er kvædegelé
Den rødlige gelé er både smuk og smager fantastisk
Når kvæderne er skyllet rene, skæres de ud i kvarter og til ca. 1 kg skal der hældes 1 l vand ved. Tilsæt saften af 1 økologisk citron. Kogetiden er ca. 45 – 60 min.
Det høje pektinindhold i kernehuset er nyttig, når væsken skal stivne. Lad mosen passere gennem et klæde, så saften er helt klar. Mål eller vej væsken, som hældes i en ren gryde. Tilsæt sukker svarende til ca. 300 g pr. ½ l kvædesaft. Bring saft og sukker i kog i ca. 15 min. og lav nu en geléprøve. (Dyp en ske i geléen og lad saften falde på en nedkølet køleskabskold underskål. Er væsken stadig flydende, så skal geléen koges i længere tid)
Hæld geléen på rengjorte glas og opbevar dem i køleskab.
Smager skønt til al mad med vildt, til ost eller brugt i bagværk.