fbpx

Efterårets æbler kan bruges til mange retter

 

Æblepandekager

Æblepandekager med æblesirup

Æblesirup skal småkoge i ca. 2 timer
7,5 dl æblemost
350 g rørsukker
1 vaniljestang

Skum undervejs urenhederne af og rør jævnligt i væsken. Den gyldne og tykke sirup kommes i et rent glas og opbevares på køl.

Pandekager med æble

100 g havregryn
50 g mandler
1 tsk. kanel
1 tsk. stødt kardemomme
1 tsk. bagepulver
1 tsk. vaniljepulver
2 æg
1 revet æble
1,7 dl mælk

Havregryn og mandler blendes til mel. Bland krydderier og bagepulver sammen med melet. Pisk æg, mælk og æble sammen i en anden skål. Nu blandes de tørre ingredienser i og dejen hviler i ca. 10 min. inden pandekagerne bages i smør eller olie.

Æblesalat

Spidskålsalat med æble

Ca. 300 g spidskål
2 modne avokadoer
1 æble
1 granatæble
4 spsk. mandler

Mandlerne ristes på en tør pande til de begynder at tage farve. Når de er afkølet hakkes de i grove stykker. Kålen snittes i tynde strimler. Æble og avokado skæres i både og tilsættes spidskålen. Nu blandes de hakkede mandler og kernerne fra granatæblet i og salaten kan hældes over med dressing.

Dressing:
4 spsk. olivenolie
1 – 2 spsk. æblecidereddike
Salt og peber

Æblesovs

Varm eller kold æblesovs kan sagtens bruges som tilbehør til aftensmaden. Æblesovs til grisekød eller kylling smager godt. Æblesovsen kan selvfølgelig også bruges ovenpå morgenmaden eller sammen med et stykke brød.

300 g madæbler skrælles og renses for kernehus. Skæres i mindre stykker
½ dl æblejuice eller -saft
1 stjerneanis
Sukker som sovsen smages til med
20 g smør

Kom æblestykkerne i en gryde med æblejuice og stjerneanis. Bring blandingen i kog og kom lidt sukker i. Smag til, så sovsen har den rigtige balance mellem syre og sødme. Når æblerne er kogt ud, så tag gryden af panden og rør smørret i. Kan serveres varm eller køles af. Holdbarhed i køleskab i en lille uge – kan nemt opvarmes.

Pocherede æbler

Sure æbler til kødretter

Man kan tilberede æbler i ovnen i en lage – det bliver til pocherede æbler.

4 syrlige æbler
5 spsk æblecidereddike
½ dl vand
2½ dl æblemost
1½ spsk sukker
1½ tsk salt
1 spsk smør
5-10 peberkorn
evt. dildskærm

Æblerne skylles grundigt uden at fjerne hverken skræl, blomst eller stilk. Lagen af eddike, vand most, sukker, salt, smør, peber og dildskærm bringes i kog i en gryde. Æblerne prikkes med en kødnål eller lignende og stilles i et ildfast fad. Nu skal æblerne overhældes med lagen og stilles i en 200 grader varm ovn i ca. 30 min til de er møre, men stadig beholder deres hele form.

Æblechutney

Æble og blommechutney

Chutney er en indisk krydret marmelade, som man bruger til retter med kød og især ris. Der findes mange varianter af chutney, og har du en forkærlighed for meget stærk chutney med masser af chili, så kan du sagtens justere denne opskrift.

250 g æbler
500 g blommer
1 løg
2 fed hvidløg
50 g frisk ingefær
1 – 2 chilier
1 tsk. knuste korianderfrø
½ tsk. salt
100 g rørsukker eller brun farin
¼ dl æblecidereddike

Æblerne skrælles og kernehuset fjernes. Skær dem i store tern. Udsten blommerne. Løget skæres i grove tern og hvidløg hakkes. Ingefær rives groft og chilierne skæres i smalle strimler.

Kom æbler, blommer, løg, hvidløg, ingefær og chili i en gryde med et par spsk. vand, så indholdet ikke brænder på. Når blandingen koger sænkes varmen, og nu skal det hele simre i omkring ½ time til det er godt mørt. Tilsæt koriander, salt, sukker og eddike og kog videre i ca. 20 min. uden låg. Smag chutneyen til med salt/sukker eller eddike.

Hældes på rene glas, som lukkes straks.

Gammeldaws æblekage 

6 personer

450 g skrællede æbler uden kernehus skåret i mindre tern
50 g rørsukker (justeres, hvis æblerne er meget syrlige)
½ tsk. stødt kardemomme
2 tsk. vaniljesukker
½ dl vand

2 dl piskefløde til flødeskum

Æbletern, vand, sukker, kardemomme/kanel og vaniljesukker kommes i en gryde og koges i ca. 15 min. til æblerne er blevet bløde. Æblegrøden køles ned.

Desserten samles, så der skiftevis lægges et lag æblegrød og et lag æblekagerasp eller knuste makroner. Afslut med æblekagerasp og læg flødeskum på toppen.

Æblegele

Æblegelé

Ca. 1 kg æbler (gerne paradisæbler), der vaskes og renses for blomst og stilk. Æblerne halveres eller kvartes – alt efter, hvor store de er

3 dl vand
300 g rørsukker

Du har brug for pektin for at få din æblegelé til at stivne, og meget af æblernes pektin sidder i kernehuset. Når du har kogt æblerne godt møre, skal saften sies fra. Brug et klæde, så alle urenheder sies fra. Æblesaften varmes op i en gryde uden låg. Tilsæt sukker. Kogetiden afhænger af, hvor højt pektinindhold æblerne har. Anvender du paradisæbler, så tager det ikke så lang tid, men bruger du almindelige spiseæbler, så kan geleringsprocessen godt tage 30 min. Skum af undervejs og test løbende saftens stivhed. Lad en smule væske køle af på en teske eller hæld lidt på en kold tallerken. Er væsken flydende, så kog lidt videre.

 

Æble crumble

Æblecrumble

6 – 8 personer

750 g æbler skåret i grove tern
2 – 3 spsk. rørsukker (afhængigt af, hvor syrlige æblerne er)
1 tsk kardemomme
1 spsk. kanel
evt. ½ vaniljestang (korn herfra)
lidt smør til bageformen

 

Crumble

150 g grovvalset havregryn
125 g hvedemel
30 g finthakkede mandler
50 – 75 g rørsukker (afhængigt af, hvor syrlige æblerne er)
125 g smør
1 tsk kanel
evt. ½ vaniljestang (korn herfra)

 

Æbletern blandes med sukker, kardemomme, kanel og vaniljekorn og fordeles i bunden af en bageform med en diameter på ca. 26 cm. Havregryn, mel, mandler, kanel, vaniljekorn og sukker blandes sammen. Smør smuldres ned i de tørre ingredienser og danner en smuldret dej. Fordel dejen ovenpå æblerne i fadet.

Bagetemperatur: 175 g varmluft
Bagetid: 45 min.

Serveres med cremefraiche, letpisket flødeskum eller vaniljeis