fbpx

Plantetid

Efterår er plantetid
Hele landet har fået regn – nogle steder er der faldet RIGTIG meget vand, mens det i andre egne kun har regnet lidt. Temperaturen er faldet en del, men det er stadig dejligt at være ude. Nogle haver står grønne og frodige, men vi er også nogle, som har haft en total udtørret græsplæne og stauder, der helt afgjort trænger til nedbør. I min have er flere af stauderne blevet “brændt af” af sol og manglende vand. De har visne blade, men jeg tror nu på, at de nok skal komme sig, når regnen har fyldt rodzonen op, og planterne igen kan blive saftspændte.

HAVENS DAG

Den anden søndag i september (i år er det 11. september) fejrer mange af landets havecentre og planteskoler Havens Dag. Det har de gjort de sidste 30 år, og måske har du tidligere været forbi i dit lokale havecenter i weekenden, hvor Havens Dag holdes? Da de danske planteproducenter og havecentre for over 30 år siden besluttede, at de hvert år skulle lave Havens Dag, var det fordi, de fleste haveejere kun går i haven om foråret. Det er lidt en skam, for det er netop her i sensommeren, at jorden er lun og fugtig – lige til at plante nyt i. Havens Dag er derfor en anledning til at kigge forbi i dit havecenter for at blive inspireret og evt. købe et par planter med hjem til haven. Havens Dag fejres på forskellig vis i havecentrene landet over. Nogle steder er der spændende oplæg fra en podemester eller havearkitekt, andre steder er der små konkurrencer for børn og voksne. Butikkerne er fyldt op med lækre planter, der lige nu er helt friske fra de danske producenter. Har du planer om at inddrage noget af græsplænen til plantebed, eller har du tomme steder i din have og omkring terrasseområdet, så er der et ekstra stort udvalg af planter netop nu.

Årets tema

Hvert år er der sat et tema op til Havens Dag. I år handler det om frodighed og om at øge biodiversiteten. Modsat de “grå” haver (dem med masser af fliser og granitskærver), så vil haver plantet til med planter, der blomstrer året rundt, bidrage til biodiversitetskrisen. Vi skal alle være med til at skabe gode biotoper til insekter og dyr. Diverse rapporter afslører, at det står galt fat – nu kan du være med til at gøre en forskel. 
Hjælpen til at vælge planter, der er ekstra gode til insekt- og dyrelivet har vi samlet i tre løsblade, som havecentrene deler ud. Det er lister over stauder, træer, buske, slyngplanter, knolde, løg og etårige planter med angivelse af, hvornår på året de blomstrer.

Du kan smugkigge de tre “Året rundt” lister på www.havensdag.dk  scroll ned på siden og find listerne i bunden.