fbpx

Sort slangeskæg – et planteportræt

 

Sort slangeskæg og påskeklokker

Sort slangeskæg bidrager til gode kontraster – og flotte kombinationer. Her sammen med rosafarvede påskeklokker

Lilje med græslignende blade

Sammen med de første blomster står slangeskæg smuk med aflange smalle blade, der nærmest er helt sorte. Slangeskæg er i familie med konval, og den får både blomster og danner små runde bær.

Det latinske navn er Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’ og er den mest dyrkede sort. Højden er ca. 15 cm, og som du måske kan ane på billedet, så danner den små tuer, hvorfra de nye blade dannes allerede her i det tidlige forår.

Fuldt hårdfør

I min have har vi plantet sort slangeskæg flere steder. Især i bede, der vender mod nord og derfor ikke er så solbeskinnede. Slår man planten op i litteraturen, så står den anbefalet til sol, og det er ikke helt forkert – den har det bare bedre, når den i dagens varmeste og mest solbeskinnede tid står lidt i skygge.

Planterne i min have har groet her i mindst 20 år. De breder sig meget moderat, og er på ingen måde invasiv. En hård og lang kold vinter kan godt svide nogle enkelte blade, men den bliver aldrig så grim, at det er nødvendigt at finde saksen frem – faktisk tror jeg aldrig, at jeg har klippet den.

I efteråret falder der en del blade ned ovenpå planterne – dem har jeg fjernet for ca. 1 måned siden, og trods de mange dage med kolde vinde, så reagerer sort slangeskæg på ingen måde negativt.

Højde       ca. 15 cm
Blomst      violet i juli – august måned. Efterfulgt af små blåsorte runde bær
Voksested fugtig, men veldrænet jord. Gerne iblandet humus. Trives også i surbundsbedet
Antal pr. kvm.  8 – 10