fbpx
Kom til Havens Dag og gør en forskel


Insektæg på bagsiden af et bladMange af havens planter er fødeplanter for vores insekter

Hvad er Havens Dag?

 

Den grønne branches producenter (Danske Planteskoler) og detailbranchen (Danske Havecentre) gik for 30 år siden sammen om at skabe Havens Dag. Den har altid været afholdt d. 2. søndag i september. Formålet med Havens Dag er kort og godt at gøre opmærksom på, at efteråret er et rigtig godt tidspunkt at plante nyt i.Vi er alle meget opsatte på at komme i haverne i foråret, hvor alt springer ud efter en lang og grå vinter. Når sommeren er ovre, skolerne starter og alle fritidsaktiviteterne hober sig op, så er motivationen til at komme i haven lidt mindre. Nogle taler endog om at være ramt af lidt havetræthed! 

Faktum er, at det her i efteråret er rigtig godt at investere lidt tid i haven. Dels for at beskære og rydde op, så den ser indbydende ud, men også for at holde rent og fylde eventuelle huller i bedene ud. Ved du, at du gerne vil lave nye bede, så er efteråret et helt perfekt tidspunkt at plante både træer, buske, roser og stauder i. Jorden er forholdsvis fugtig, den er lun og selvom vi har solrige dage, så er der ikke samme tryk på fordampningen og derved lykkes plantningerne oftest langt bedre.

Det kræver stadig vand

Mange har erfaring med at plante her i efteråret. Det kræver ikke så mange vandinger, men man kan ikke springe vandingerne over. Der skal vand til – især under selve plantningen og i særdeleshed i den efterfølgende periode, hvis der ikke kommer regn.

Havens Dag har fokus på dyrelivet

Når man er så heldig at have mulighed for at dyrke planter, så har man også mulighed for at gøre en forskel. Om din have eller terrasse udgør få kvadratmeter eller om du har en fritidsgrund på 1000 kvadratmeter – de fleste planter bidrager på en eller anden måde til dyrelivet. Måske er det blomsternes rige nektar og pollenindhold – måske er det planternes blade, der udgør larvernes første føde?
 

Nogle af de bedste fødeplanter

Til Havens Dag kan du hente en liste over planter, der især egner sig som fødeplanter.  

Du kan også trække listen ned ved at trykke på billederne.

Sæt kryds i din kalender søndag d. 12 september (nogle havecentre afholder Havens Dag hele weekenden)