fbpx

 

Sommerfuglenes busk

 

Sommerfuglebusk

Der er masser af underholdning, når sommerfuglebuskens blomster holder åben buffet for havens sommerfugle

 

I sensommerhaven er der stadig mange blomster, og nogle af de mest eftertragtede er blomsterne på sommerfuglebusken. Her flokkes mange insekter, og især sommerfugle får tanket op med næringsrig nektar fra de utroligt mange blomster, som netop denne busk når at danne.

 

Nem prydbusk

De fleste prydbuske er nemme at få til at lykkes i haven, og sommerfuglebusken hører til denne gruppe. Når først busken er plantet, så går alting helt af sig selv. Blomsterne dannes i løbet af foråret og sommeren, og er klar til at pryde busken fra august. I løbet af september og oktober aftager blomstringen, og tilbage ses kun de visne blomsterstande.

I milde vintre vækkes busken og det er ikke ualmindeligt at gå foråret i møde med grene, der er dækket af små bladrosetter, der venter på at springe ud.

 

Sådan beskæres sommerfuglebusken


Du behøver strengt taget ikke at klippe i din sommerfuglebusk. Hvis nogle af grenene visner i løbet af vinteren, så bryder den fra knopper, der sidder længere nede i busken. Skulle du have brug for at beskære busken, så den bevarer sin kompakte form og danner en god top, så skal du klippe busken tilbage hvert forår. VENT med at klippe til midten af april. Med dette lidt senere beskæringstidspunkt undgår du, at planten mister sin energi i vejrmæssigt kolde perioder henover vinteren og det tidlige forår. Vær ikke ked af at klippe grønne skud af – busken kan sagtens nå at vokse sig stor og kraftig med kaskader af blomster til august.

 

Hvide-rosa-røde-blå-violette


De populære sommerfuglebuske findes i mange sorter. Nogle af sorterne danner hvide blomster, andre rosa eller laksefarvede. De mange nuancer af lilla, violet og blå kommer til udtryk i rigtig mange forskellige sorter, mens den lidt mere sjældne røde sort er forholdsvis ny på markedet. Afhængigt af sorten, bliver sommerfuglebuskene mellem ca. 60 cm og de største kan nå 3 m.

 

Sådan planter du sommerfuglebuske


Du kan plante sommerfuglebuske hele året rundt, når blot jorden ikke er frossen. Her i august måned er det oplagt at plante de populære smukke buske – så får du det færdige billede med det samme. Har du lyst til at nyde din nye busk i en krukke, så er det også en mulighed. Den kan senere blive plantet ud i havens bed, hvis du ønsker det.

  • Grav et hul, der er 1½ gang større end den potte, som busken står i
  • Løsn jorden godt i bunden
  • Sørg for at potteklumpen er godt vandmættet og fjern så potten
  • Nu sænkes planten ned i hullet og den opgravede jord fyldes i
  • Justér planten, så planten dækkes til med ca. 3 – 5 cm jord
  • Træd forsigtigt jorden til og ret planten, så den står lige
  • Vand til med mindst 10 l vand pr. plante og sørg for at give din nyplantede sommerfuglebusk vand i tørre perioder hele det første år i din have