fbpx

Kan man stadig plante hæk?

 

Ja, det kan man faktisk godt

Da jeg den anden dag stod i testkø (Covid 19) faldt snakken på forårets sene udspring, men at det jo nok var for sent at plante ny bøgehæk. Det er slet ikke for sent at plante hæk, for de planter, som er klar til at komme i jorden i din have har ligget trygt og godt i kølerum og er derfor slet ikke sprunget ud.

Barrodede planter

De planter, som de fleste bruger til hæk, er barrodsplanter. Det vil sige, at deres rødder ikke er dækket af jord. Du kan også plante ny hæk fra planter, som er gravet op i marken med rodklump eller planter, der er dyrket i potter. Planter i potter og med rodklump kan plantes det meste af året.Det specielle ved de barrodede planter er, at deres rødder skal beskyttes mod udtørring. Tørrer rødderne ud risikerer du, at planterne ikke vil gro til. Tænk derfor hele processen fra hjembringelse af poser med barrodsplanter og frem mod plantningen igennem.
 

 1. Udpeg og opmål det areal, hvor der skal plantes ny hæk
 2. Bestil og hent dine planter
 3. Fjern ukrudt og større sten
 4. Spænd en snor ud
 5. Grav en rende og løsn jorden godt i bunden (der skal graves ca. 40 – 50 cm ned)
 6. Sørg for at plantens rødder er fugtige (sæt dem i en balje eller trillebør med vand)
 7. Løsn bundterne og skil planterne ad
 8. Plant med 20 – 25 cm mellemrum
 9. Dæk først planterne med 1/2 af jorden
 10. Ret planterne til, så de står lige og tryk dem til
 11. Vand evt.
 12. Fyld resten af jorden op og vand igen

 

Videre pasning

 • Bøgehække gror godt til, når blot de ikke mangler vand. Mange lægger en siveslange ud ovenpå jorden. Det er en god idé, for det er en vandbesparende måde at vande på. Systemet med siveslange kan du få hjælp til i dit havecenter, hvor de har stor erfaring.
 • Undlad at dække jordoverfladen til med træflis de første 2 år, men sørg for, at der ikke gror en masse ukrudt, som konkurrerer med planterne.
 • Du skal gøde din hæk hvert forår med en god havegødning. Planter du nu, så vent med at gøde til planterne begynder at vokse.
 • Du kan godt korrigere hækken med klipperen på siderne, men har planterne endnu ikke nået den ønskede højde, så undlad at klippe toppen.

 

Sidste forår plantede vi en ny bøgehæk mod naboen, og det viser jeg i videoen.