fbpx

LÆGGEKARTOFLER

 

EN “VARM KARTOFFEL”

Det kan godt lyde som om havecentre og planteskoler her i foråret prøver at sælge dig noget, som du måske selv har. Dyrker du dine egne kartofler, så har du måske lidt rester liggende? Hvorfor ikke bruge dem? Det er lidt af en “varm kartoffel” at påstå, at dine egne knolde ikke duer og at du skal købe nye hvert år. For det er både sandt og måske så alligevel ikke.

Der er en risiko forbundet ved at bruge egne knolde. Risikoen ligger i sygdomstrykket, som du jo helst ikke skal inficere din køkkenhavejord med. Det drejer sig bl.a. om bakterier, der får kartoflerne til at rådne og smitten findes derefter i din jord. 

VIL DU VÆRE SIKKER


Så skal du altid anvende certificerede læggekartofler.

TIPS TIL FORSPIRING AF KARTOFLER

  1. Forspiringen kan starte fra nu og hen i marts måned. Det tager ca. 3 uger ved 10 – 15 grader
  2. Læg knoldene i en kasse, tomme æggebakker – gerne med lidt fugtigt spagnum i bunden
  3. Stil dem lyst og helst ikke for varmt. Hvis de står for varmt, så “taber” knoldene deres vandindhold og bliver runkne
  4. Vil du dyrke i kartoffelspande, så læg 1 – 3 forspiret knold ned i ca. 5 cm dybde med spirerne placeret, så de vender op. Fyld kun spanden 3/4 op, så du kan efterfylde med jord senere
  5. Vand kartoffelspandene godt til og stil dem lyst og lunt – gerne i drivhuset selvom temperaturen ude er lav, så stiger temperaturen i drivhuset hurtigt, når solen skinner
  6. Husk at tjekke, så de ikke mangler vand

Har du ikke et drivhus, så sæt spandene på den sydvendte side af huset og dæk evt. med lidt klar plast for at hæve temperaturen. Når toppene er så store, at plasten er i vejen, fjerner du den.

Vil du blot lægge de forspirede kartofler i din køkkenhave eller dit højbed, så vent til jordens temperatur er min. 8 grader.

Har du ikke et jordtermometer, så kan du bruge dette landbrugslink, hvor jordtemperaturen i dit område opdateres jævnligt.

LINK TIL TJEK JORDTEMPERATUREN I DIT OMRÅDE