fbpx

Sødmefyldt syrensaft


Lige nu blomstrer de vilde syrener og snart er alle havesorterne også helt sprunget ud

Hegn med ”vilde” syrener er én af forårets smukkeste oplevelser. Naturen viser sin ynde og styrke på samme tid, og rykker du tættere på, vil du kunne se de mange nuancer af blomsternes farve og ikke mindst kunne nyde duften af blomsterne.

I haverne er det ofte de navngivne sorter af syrener, der har fundet en plads. De er podet på en grundstamme, som næsten ikke laver rodskud, hvilket er en fordel, hvis du ikke har plads til, at planterne skal brede sig. Det gør de “vilde” syrener nemlig.
 
Syrenblomsternes dejlige duft kan du få stor glæde af, hvis du laver saft på blomsterne. Saften kan efterfølgende fortyndes med vand ligesom hyldeblomstsaft, eller du kan bruge syreneliksiren til at pifte et glas hvidvin eller mousserende vin op.

Det er et hyggeligt lille projekt, og man kan let genkende den karakteristiske syrenduft i saften.
 
Opskrift på syrensaft
Kog en lage af:
1 l vand
1 kg rørsukker
Skrællen og saften af 2 usprøjtede citroner
Lad lagen køle af til max. 40 0C.
 
Syrenblomsterne klippes fri af de kraftigste stilke og rystes, så der ikke er insekter i. Saml så mange, at det fylder ca. 2 l. Fyld blomsterne i store sylteglas og hæld sukkerlagen over. Luk låget, og lad blandingen stå ca. 24 timer. Nu skal alt indholdet igennem et klæde, og den klare syrensaft kan hældes på rengjorte flasker, som opbevares i køleskabet.

Det er også muligt at koge saften ind, så den bliver til sirup – nu kan syrensmagen nydes på pandekager eller over en dejlig vanlijeis.

PS Har du mange duftende paradisæbleblomster i haven – og nænner du at plukke dem, så kan du også lave saft på dem