fbpx

Nu springer bøgen ud

FORÅR MED SOMMERLIGE TONER

Når de første planter i bøgehækken grønnes, så går der ikke mange dage før hækken har fået et helt nyt udtryk. Hele vinteren og foråret har den stået brun og vissen – mindes os om, at planterne er i dvale, og at der er helt ro på saftstrømningen og væksten. Nu er tiden inde til at planterne igen finder deres grokraft frem – knopskæl sprækker og ud folder der sig de fineste lysegrønne blade.

VISNE BLADE IGEN

I vores have synes vi, at bøgehække er smukke hele året rundt. De skal selvfølgelig klippes, men ud over det, så er der ikke meget pasning forbundet med at have en bøgehæk. Og så alligevel. Langt om længe har vi fået gravet forårets vækster frem under dynger af blade, og nu starter det forfra. Bøgehækkene smider nemlig de visne vinterbrune blade i takt med, at der kommer nye grønne blade. Heldigvis er bøgebladene ikke så længe om at blive formuldet, men hvis man godt kan lide at bedene er rene for visne blade, så skal man altså lige igang med at samle samme igen. 

UDGØR INGEN FARE

Det skal lige understreges, at de visne blade ikke udgør nogen trussel for planterne i bedene. De er alle ved at være klar til en ny sæson, så fordi der ligger lidt bøgeblade gør intet. Værre er det, hvis du stadig har vintervåde tunge dynger af blade liggende oveni spæde staudeskud – de skal væk.

“UKRUDT” I HÆKKEN

I takt med at bøgen springer ud, så er det ikke ualmindeligt at se enkelte skud, som ser anderledes ud. Disse planter er ikke bøg, men træer, som har sået sig selv i hækken og dermed blevet en slags “ukrudt”. Det kan være hyldetræ, ahorn, elm, ask eller lind. Det er vanskeligt at grave disse planter op, når de står inde i bøgehækken, men du bør som minimum finde et ørnenæb eller en skarp saks, så de ikke får lov til at vokse sig store og dermed konkurrere med bøgehækkens planter.

FRISKE BØGEBLADE KAN REDDE EN DÅRLIG ÅNDE

Helt friske bøgeblade skulle efter sigende give en frisk mund. Mens de er helt spæde, så er der endnu ingen garvesyre i bladene, så spis kun de helt nye og silkebløde papirstynde løvblade.
Du kan med fordel plukke en masse nye blade og bruge dem som grønt fyld i en sandwich eller som supplement i en grøn salat. De er tilmed meget dekorative, så hvis du serverer små mundrette kanapéer, så pak dem ind i et bøgeblad og hæft med en tandstik.

Du kan også lave dig en velsmagende snapsFyld et sylteglas med helt friske bøgeblade

  • Hæld vodka over bladene og luk til
  • Efter 2 – 3 måneder skal snapsen filtreres
  • Smagen er træagtig og minder lidt om cognac

PS Hvis du går og tænker på at plante et stykke hæk med bøg i din have, så er planterne klar i kølerum og kan bestilles i dit lokale havecenter

 

Du finder dit nærmeste haveceneter her