fbpx

Behold haveaffaldet i egen have

 

 

 

GENBRUGSSTATIONER LUKKER OP IGEN

Du har sikkert også erfaret, at portene har været lukkede på de lokale affaldsstationer. Rigtig mange haveejere benytter muligheden for, at kommunen tager sig af planteaffaldet og laver det til kompost. Denne mulighed bliver aktuel fra i morgen. Det er nemlig oplagt at få ryddet lidt op i haverne og gjort klar til det forår, som vi med mange solskinsdage har fået en dejlig forsmag på.

 

Overvej at beholde haveaffaldet i din egen have – faktisk er det jo haveguf eller haveguld?

 

LAV DIN EGEN KOMPOST

Du har måske allerede en kompostbeholder, som du hælder rester af grønt fra husholdningen i? Det kan også være, at du har bygget en større kompostbeholder, så der både er plads til spanden fra køkkenet og ukrudtet fra din have? Det er under alle omstændigheder en god idé at beholde det grønne affald på egen matrikel, for affaldet omdannes til en dejlig muld, som kan komme retur i haven.

At lave kompost er der skrevet mange bøger om, og jeg skal ikke gøre mig til ekspert, men her i haven har vi altid fordelt vores haveaffald i hjemmebyggede trærammer, hvor der er hul mellem brædderne, så der kan komme ilt ind i nedbrydningsprocessen. Beholderne fyldes hele tiden op, og selvom de den ene uge bugner af affald, så går der ikke mange uger, før der igen er plads til mere – nedbrydningen går rimeligt stærkt, og i bunden opbygges en dejlig sort muld.

Vi burde nok stikke bunkerne om et par gange om året – det får vi ikke gjort. Når bunden trænger til at blive tømt, så fjerner vi et par af brædderne og skraber mulden ud, skruer brættet på igen og træder så toppen sammen, så den kan fortsætte sin kompostering.

Det skal dog siges, at vi kombinerer ukrudtet fra haven med visne staudetoppe og affald fra køkkenhaven, så det ikke bliver en stor smattet mængde haveaffald, men netop får bygget en struktur op, så der er mere luftfyldte lag imellem.

PS Jeg har en sæk, hvor jeg fylder rodukrudt i – det kommer ikke på komposten, for så får jeg spredt kvikgræs, brændenælder, skvalderkål, snerler, mælkebøtter og tidsler, når jeg bruger kompostens muld i haven bagefter

Sækkens indhold lægger jeg ud i et tyndt lag på et solrigt sted i haven – så brænder ukrudtet sammen og dør, inden det kan komme med i komposten.

KVASBUNKE

Ikke alle dele af haveaffaldet egner sig til komposten. Hækaffald fra liguster er ok, men når bøgehækken klippes, så kører vi det et andet sted hen – nemlig hen i en bunke af kvas. Her kan pindsvin, insekter og andre dyr fra haven søge ly og gemme sig. Småfugle som gransanger og løvsanger bygger rede på jorden – de er også meget velkommen i kvasbunken.
Du kan også bygge et naturligt udseende hegn ved at banke hegnspæle ned i et forskudt mønster og så lægge grene og kvas ned mellem dem.

AFBRÆNDING

Skulle du få den tanke, at du jo bare kan brænde dit haveaffald (tørre toppe) af, så skal du vide, at der er en lov om afbrænding. 

Den siger, at du ikke kan få lov at brænde dit affald af.

Alt peger altså på, at det bedste er at beholde affaldet i din egen have, og set ud fra miljøhensyn, så gør du miljøet en tjeneste, når du beholder dit haveaffald i egen have og ikke kører det hen til genbrugspladsen.