fbpx

Årets først stauder i blomst

 

   Primula, lungeurt og vortemælk er blandt de tidligste stauder i blomst

Stauder i blomst fra det tidligste forår

Noget tyder på, at vinteren ikke sådan lige vender retur, og det kan man tydeligt se i haverne, som er langt foran med mange ting. Vinteren igennem har flere af stauderne stille og roligt øget mængden af deres overjordiske blade og blomster. Når dagen byder på sol og klart vejr, er det skønt at gå en runde i haven for at nyde de tidlige forårsbebudere.
 

Primula

De første kodrivere eller primula har stået med blomster længe. Det er ellers en plante, der helt forsvinder i efteråret, men som ikke kræver meget varme for at vokse. Derfor vil primula i en vinter som denne allerede kigge frem fra bedene i februar.  

Lungeurt

Stauden med det knapt så skønne danske navn bør stå i alle haver. Det latinske navn er Pulmonaria officinalis, og lunge-navnet stammer fra den medicinske brug af planten blandt klostrenes munke. Lungeurt fås i flere sorter og mange af dem har dekorative blade, som retfærdiggør deres plads i bedet, selvom de kun har blomster frem til maj måned.

Vortemælk

Der er rigtig mange forskellige vortemælk, og én af dem er vintergrøn og danner meget tidligt blomst. Bladene er rødgrønne og når de står oprette i klynger, så er deres fylde i det tidlige forårsbed rigtig god. Euphorbia amygdaloides ‘Atropurpurea’ bliver 40 – 50 cm høj og blomstrer fra marts til maj med gulgrønne blomster.
 

Påskeklokker

De findes i mange forskellige udformninger og farver. Fælles for dem alle er, at de blomstrer i det tidlige forår – faktisk det meste af vinteren, når den kommer i den milde version. Jeg har bedst erfaring med dyrkning af påskeklokker, hvis de står i skyggebede eller under løvfældende træer. Her er udtørringen mindre, så de bedre klarer de varme somre. Tørke synes at være påskeklokkers største trussel.