fbpx

Nu kan du forspire kartofler

 

Æggebakker er meget anvendelige, når kartofler skal forspires, og det er en dejlig beskæftigelse for familiens yngste

Med en forventning om, at det milde vintervejr fortsætter, så kan du godt komme i gang med at forspire dine læggekartofler allerede nu. Forspiringen tager mindst 3 uger, og du kan komme kartoflerne i jorden, når dens temperatur når op på omkring 8 grader. Lige nu svinger jordtemperaturen mellem 3 og 7 grader, så vejret skal ikke skifte meget før knoldene kan komme i jorden.

SÅDAN FORSPIRER DU LÆGGEKARTOFLER

Spirer kommer frem fra de “øjne”, der sidder i kartoflens overflade. Det går hurtigst, hvis de ligger lyst og ved en temperatur på 12 – 15 grader. Ligger de ved højere temperatur, så vil fordampningen være meget højere og de vil hurtigt blive runkne. Du kan også fugte lidt spagnum i en kasse og så lægge kartoflerne heri. Fugten fra jorden vil sikre en bedre balance i knoldene, og du kan holde dem fugtige uden at gøre knoldene alt for våde. Skulle spirerne blive for lange, og har du stadig ikke mulighed for at få dem lagt i jorden, så kan du flytte de forspirede knolde på et køligere sted – det vil bremse dem.

CERTIFICEREDE KARTOFLER – HVORFOR?

Man kan godt være fristet til at bruge de kartofler, som er blevet overset i madlavningen eller glemt fra sidste års høst. Dem bør du smide på komposten, så de ikke går til spilde – læggekartofler skal du købe i dit havecenter, som kun handler med certificerede læggekartoffelavlere. Det sikrer dig sunde knolde – kartofler er desværre ofte forbundet med smitsomme svampe- og bakteriesygdomme, så hold dig til de “rigtige” læggekartofler.

Du kan læse mere i denne artikel

STORT UDVALG

Lige nu har havecentrene travlt med at få fyldt varer på hylderne og gøre forårsklar. Èn af de populære varegrupper er netop læggekartofler, som hos faghandlen findes i mange forskellige sorter. Kig efter tidlighed, størrelse, farve og smag.

Du finder det nærmeste havecenter her