fbpx

Sorte planter

ALUNROD
En dejlig staude med forskellige bladfarver. Der findes også sorter, som har sorte blade – eller næsten. Alunrod holder bladene året rundt, og du kan både plante dem i en krukke eller i havens bede.

Inspireret af Black Friday skal det i dag handle om sorte planter
Black Friday kommer fra USA, hvor man har en travl dag efter Thanksgiving. Det er starten på julehandlen, og den mest travle butiksdag i USA hvert år.
Farven sort har noget kraftfuldt over sig. Nogle vil henledes til at få negative tanker, når de tænker på den sorte farve. Den har også andre virkninger – såsom at være hemmelighedsfuld og utilnærmelig. Sort symboliserer også magt og kontrol. Farven kan virke skræmmende, men også forførende.

Sort passer godt med de fleste farver – det giver en stærk virkning, når sort kombineres med andre stærke farver.

ALDRIG HELT SORTE PLANTER
For at være sort, kræver det at alle andre farver absorberes, og der er fuldstændig fravær af lys.Når vi derfor snakker planter, så vil de aldrig være helt sorte. Planterne er jo afhængige af lys og når man kigger nærmere på det vi kalder sorte planter, så er de da heller ikke fuldstændig sorte.

SORT SLANGESKÆG    
Året rundt står den flot med sorte bladaks. I foråret vokser nye friske blade frem, men det er sjældent nødvendigt at gøre noget ved de gamle. Med dens kun 25 cm høje vækst, er den velegnet som bunddække eller dekoration mellem andre planter i haven. Den trives på i almindelig havejord og i surbundsbedet. Får i august – september små rosa blomster, der afløses af små blå bær.

SORTBLADET HYLD 
Ligesom almindelig hyld, så har den sortbladede tabt bladene på denne årstid. Til foråret springer den ud med meget dekorative blade. ‘Black Lace’ får fligetbladede løv, mens ‘Black Beauty’ har almindelige hyldebladsform. Begge “sorte” hyld har dybt violette og næsten sorte blade. Blomsterne er lyserøde på de sortbladede hyld.

SORTE TULIPANER
Der er forædlet rigtig meget i sorte tulipaner, og det er da også lykkes at få den meget mørke farve frem i den fine forårsblomst. Du kan måske lige nå at lægge lidt sorte tulipaner i dagens anledning?