fbpx

Undgå farlig fuglefodring

 

Det klassiske foderbræt er en sygdomsspreder, og plastiknettet om mejsekugler er til fare for alle havens dyr. Med udgangspunkt i Dyrenes Beskyttelse guide til en mere sygdomsfri og tryg have for fuglene igennem vinteren, får du her nogle forslag til, hvordan du bedst fodre havens fugle.

Problemet opstår, når fuglene skider samme sted, som de spiser, og det kan resultere i sygdomsspredning. Desuden så er de klassiske mejsekuglers indhold af bl.a. hvedekerner, som mejserne alligevel ikke gider, pakket ind i plastiknet, der er til fare for havens dyr og som forurener. 

Michael Carlsel, biolog hos Dyrenes Beskyttelse mener at: “I stedet for foderbrættet og mejsekuglerne bør man finde mere dyrevenlige metoder til at fodre havens fugle. Man bør gå over til foderautomat, ophængte fedtkogler og æbler udlagt på græsplænen”. 

Gode råd til brug af foderautomat:

 1. Anskaf en foderautomat uden trug, så fuglene ikke skider i maden.
 2. Fyld kun foderautomaten med én slags frø, da fuglene ellers sidder og fisker efter deres favoritter og smider de andre væk, hvilket kan udvikle sig til frø-spild.
 3. Placér altid foderautomaten tæt på buskads, da fugle foretrækker at kunne komme hurtigt i sikkerhed.

Hvilke frø til hvilke fugle?

Der er et stort udbud af fuglefrø bl.a. i dit lokale havecenter eller planteskole. Frøene afgør, hvilke fugle, der kommer og spiser. Hampefrø er for de fugle, der bliver og spiser på stedet. Spurve, finker og stillitser, mens solsikkekerner er for fugle, der pendler mellem skjulested og foderautomaten. Blåmejser og musvitter vil helst spise i deres skjul. Hænger foderautomaten i umiddelbar nærhed af et godt skjulested, vil disse fugle have god glæde af disse frø.
 

LAV DINE EGNE FEDTKUGLER

Det skal du bruge:

 • Kogler (fyrrekogler er mest egnede)
 • Natursnor
 • Økologisk fedt
 • Økologisk havregryn

Sådan gør du:

 • Anskaf 4-6 kogler enten ved køb eller familie-ekspedition til den nærmeste skov. Lad koglerne stå indenfor i nogle dage, så de åbner sig.
 • Bind en løkke i enden på de åbnede kogler, så de kan hænges op i haven.
 • Bland fedt og havregryn (mere af det første og mindre af det sidste). Vurder selv efter blandingens konsistens, hvorvidt der skal tilsættes mere fedt eller havregryn. Den ønskede konsistens er klæbrig og fast.
 • Tag en kogle og stop fedtblandingen ind mellem kogleskællene.

Koglerne er nu klar til at blive hængt op i haven.

JULE – FUGLEMAD
Jeg lavede sidste år nogle skønne figurer af fedt blandet med havregryn og forskellige frø som jeg bruger, når jeg laver min egen mysli (solsikkekerner, sesam, græskar og hørfrø). Et sjovt projekt, som du sagtens kan lave sammen med børn og børnebørn – og fint ser det ud, når de hænger i træerne

Du kan finde mit blogindlæg om emnet her