fbpx

Kransetid

 

Traditionel halmkrans med nobilisgran

GRAN OG KOGLER

Traditionen med at binde en krans og sætte fire lys i hører til i de fleste hjem. Vi skal kigge mod Tyskland for at finde kransens oprindelse, og det var da også i Sønderjylland man kunne finde de første adventskranse i årene omkring Første Verdenskrig for mere end 100 år siden.

FARVEN PÅ BÅNDET
Hvis man kigger på adventskransen i kirken, så er båndet ofte lilla – den liturgiske farve for adventstiden. I de danske hjem er båndet oftere røde eller hvide, og det hænger sammen med behovet for at vise tilhørsforholdet til Danmark. Sønderjylland var nemlig tysk i perioden fra 1864 – 1920. Da Sønderjylland igen blev forenet med Danmark var advents traditionen sikret.

FRIHED OG HÅB 
Det store gennembrud for adventskransen kom dog først under Anden Verdenskrig, hvor det at tænde lys blev et symbol på frihed og håb. Lysene var hvide og kransen pyntet med røde og hvide bånd som markering af det nationale tilhørsforhold.

SÅDAN GØR VI
Her i vores hjem er kransen meget traditionel og enkel med gran, lys og bånd. Hver søndag tændes et nyt lys, men slukkes, så vi den fjerde søndag kan nyde alle fire lys tændt på samme tid. Fire uger i en god varm stue kræver ekstra opmærksomhed, for grannålene er noget tørre til sidst. For at imødekomme de tørre nåle, så binder jeg kransen med nobilisgran. En art af ædelgran som har lidt kortere og tættere nåle, der er grågrønne – i modsætning til ædelgran, som er mørkegrønne. Holdbarheden på nobilis er lidt bedre end andre typer af ædelgran.

For ikke at komme bagud, så vil jeg allerede binde vores adventskrans i denne weekend. Dog venter jeg med at bringe den ind i varmen indtil d. 1. december. Imens ligger kransen køligt i et uopvarmet rum.

MANGE ANDRE MULIGHEDER
Der er rigtig mange andre muligheder for at fejre adventstiden. Lys i stager med lidt pynt, andre materialer til at dekorere med eller måske en helt anden løsning. Der er ingen regler, så slip kreativiteten løs med en tur i din have for at klippe skud af planter, gå til dit havecenter og suppler med mos og fine kogler, tørrede frøstande eller vindhekse, som bliver så flotte i dekorationer. Kransebinding og dekorationer er en hyggelig beskæftigelse og man kan sagtens være flere om at pynte op til årstiden – kalenderlyset skal vel også snart gøres klar?