fbpx

Påskens blomst


Påskeliljer findes i mange størrelser og farver

Narcisser
De traditionelle gule ‘Carlton’ påskeliljer er skriggule og ensfarvede. Det er de mest almindelige påskeliljer. Allerede i marts måned blomstrede de små vildarter, og har du også plantet pinseliljer, så vil du have fornøjelsen af de smukke forårsblomster i to måneder.

Der er hele 60 forskellige arter af narcisser, og gennem årene har man forædlet frem til et hav af sorter. Derfor er det muligt at plukke en blandet buket af forårets livsbekræftende narcisser.

Nemme løgplanter
I nogle haver æder mosegrisene tulipanløgene – eller råvildt gnaver knopperne. Sådan er det ikke med narcisser – dem kan ingen lide. Årsagen findes i det faktum, at planten er giftig. Faktisk er den så giftig, at man ikke kan have andre afskårne blomster i samme vase!

Narcisser er utrolig nemme planter i haven. De kommer troligt år efter år med de fineste blomster – mange af dem dufter tilmed dejligt. Når blomstringen er ovre, trækker planten sine reserver tilbage i løget og nu visner plantens overjordiske del ned. Efter 1. juni er bedet helt uden spor af løgvæksterne.

Kulturhistorie
I den græske mytologi fortælles om bjergnymfen Echo, der blev forelsket i den unge smukke Narcissus. Han var dog så selvoptaget, at guderne straffede ham ved at forvandle ham til en blomst. Blomsten stod med bøjet hoved og spejlede sig i søen – heraf navnet Narcissus.

Sådan får du narcisser i haven

  • Det er bedst at lægge løg om efteråret. Har du købt potter med løg til dine krukker, så planter du dem ud i bedet, når de er afblomstrede
  • De fleste narcisser er ikke kræsne, når det gælder jordtype, men vælger du en løs og humusrig (spagnumblandet) jord, så er det perfekte forhold
  • Læg løget så dybt, at der er dobbelt så meget jord over løget, som løget er stort. (5 cm stort løg dækkes af 10 cm jord – eller lægges i 15 cm dybde)
  • Plant gerne i mindre grupper, så du har “klynger” af blomster
  • Hvert forår bør du strø lidt naturgødning omkring løgplanterne
HOLD øje med løgposerne i dit lokale havecenter til september – her vil der både være vildarter og et væld af sorter at vælge mellem