fbpx

Uret tikker og dagene flyver afsted

Forårets midterste måned, april, byder på blandet vejr med nattefrost, nedbør, kraftige vinde fra øst og dage med høj sol og tocifrede temperaturer. April måned har altid været en lumsk måned – vejrmæssigt.

Frøsånings dilemma
De utålmodige havefolk har for længe siden købt nye poser med frø, som skal sås, prikles og plantes ud i haven. Mange grøntsager skal ud på denne rejse, men også blomster – især dem, som bierne elsker, skal der være plads til i haven.

Men…

Hvornår er det rigtige tidspunkt? Skal frøene sås inde i vindueskarmen, i drivhuset eller direkte i jorden. Hvilke planter er kuldefølsomme, og hvilke er kuldetolerante? Hvor store potter skal man så i?

Frøets størrelse
Der er stor forskel på det enkelte frøs størrelse. Chilifrø og tomatfrø er meget små, mens frøene fra ærteblomster er store og nemme at arbejde med. Græskarfrø hører blandt de største frø, og netop frøets størrelse indikerer om den nye plante spirer som en meget lille plante, eller om det bliver en stor én af slagsen. Så de små frø i små plugs eller flere sammen i samme potte, og så de store frø i større enheder. i dit lokale havecenter har de flere forskellige såkasser med tilbehør, der gør det enkelt og let at forspire dine egne frø.

Kuldefølsomme planter 
For at undgå at dit såprojekt ikke lykkes, så skal du tjekke frøposens vejledning i, hvor du skal forså dine frø. De kuldefølsomme planter (eks. chili, peber, tomat) skal spire ved stuetemperaturer og tåler ikke lave grader og slet ikke frost. De kuldetolerante planter (eks. dild, spinat, majroe) kan sagtens tåle de lave temperaturer og du får bedste resultat, hvis du sår dem under køligere forhold.

Det rigtige tidspunkt 
Mange utålmodige havefolk har sået de første frø for flere måneder siden. Det kræver “grønne fingre” tilskudslys og plads til at kunne prikle de spæde planter op i større enheder. Hvis du ikke er begyndt at forspire endnu, så er april måned en god måned at starte din nye frøplanteproduktion. Nu er lyset med os, og drivhusets temperaturer er især om dagen så gode, at frøene nemt kan komme i gang. Du skal dog fortsat holde de kuldefølsomme planter beskyttet inde i varmen lidt endnu. Har du mulighed for at planterne kan komme ud i drivhuset på lune dage, så er det en rigtig god idé. Husk blot at de skal ind, når nattens lave temperaturer sætter ind.

Hvornår skal man prikle? 
Helt spæde nye planter kan prikles, når der er 1 – 2 sæt nye “rigtige” blade på planterne. En tommelfingerregel siger, at når planterne har rødderne ude langs pottekanten, så skal de plantes om. Den nye potte skal dog ikke være meget større, end man kan få en finger ned langs kanten – for store potter til små planter kan virke som et større chok for planten, og de mindre potter løser problemet med pladsmangel.